Bugarska: Ograda za imigrante se isplatila

Kako bi smanjila priljev ilegalnih imigranata, Bugarska je postavila ogradu od bodljikave žice na svoju južnu granicu u dužini od 33 kilometra.

Prošle godine ova zemlja se suočila s velikim priljevom od blizu 10.000 izbjeglica, uglavnom Sirijaca, što je broj tražitelja azila u ovoj najsiromašnijoj članici Europske unije povećao za deset puta.

Tri metra visoka ograda vijuga pretežno šumovitim i brdovitim područjem, gdje je ograničena preglednost terena. Zbog toga se bugarski graničari nadaju nešto lakšem zadatku na ovom dijelu granice s Turskom.

“Normalno, tu ne bi trebala biti defenzivna instalacija, ograda ili bodljikava žica, ali na nesreću, imamo problem koji se mora riješiti, a to je problem s ilegalnim prelascima na naš teritoriju”, kaže Angel Najdenov, bugarski ministar obrane.

Kritike Bugarskoj i EU

Bugarski dužnosnici tvrde da je ograda smanjila broj ilegalnih prelazaka s prošlogodišnjih 2.000 na 300 ljudi mjesečno. Njezina izgradnja je, kažu, bila nužna, a Bruxelles je sufinancirao moderan videonadzor.

“Riječ je o objektu čiji je zadatak sprječavanje ileglanih prelazaka neše granice i ulaska stranih državljana. Svrha mu je njihovo preusmjeravanje na granične prijelaze, kako bi mogli legalno ući na bugarski teritorij na način kako se to čini u bilo kojoj drugoj zemlji”, objašnjava bugarski ministar obrane.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava kritizirale su ovaj potez, kao i politiku zemalja EU-a, zbog onemogućavanja ugroženim osobama da uđu na njihov teritorij prije nego podnesu zahtjev za izbjeglički ili azilantski status.

Izvor: Al Jazeera i agencije