Bugarska odobrila izgradnju ‘Turskog toka’

Plin
Plin je za domaće egipatske potrebe ili za daljnji izvoz nakon što u egipatskim postrojenjima bude pretvoren u tečnost (EPA)

Bugarska kompanija Bulgartransgaz donijela je konačnu odluku o investiranju u projekt izgradnje plinovoda “Turski tok”, kojim će se transportirati ruski plin od bugarske granice s Turskom do Srbije, izvještava Reuters.

Odluka je donesena nakon što je Bulgartransgaz prikupio obavezujuće ponude od tri kompanije, među kojima je i Gazprom, za proširenje bugarskog sistema za tranzit plina.

“Imamo vrlo dobre vijesti. Ekonomski test za projekt proširenja plinske mreže uspješno je završen”, izjavila je u parlamentu bugarska ministrica energetike Temenuška Petkova.

Treća faza testa

Portal SeeNews istovremeno izvještava danas da je Bulgartransgaz uspješno završio treću fazu ekonomskog testa za projekt vrijedan 2,77 milijardi leva (1,4 milijardi eura) za produženje bugarske tranzitne plinske mreže od Turske do Srbije.

Bugarski Dnevnik prenio je izjavu Petkove da će prihodi te države od naknada za tranzit plina kroz novi plinovod premašiti 360 miliona leva (184 miliona eura) godišnje.

Bulgartransgaz je prošlog mjeseca raspisao tender u iznosu 2,29 milijardi leva (1,17 milijardi eura) za izgradnju novog, 484 kilometra dugačkog plinovoda od kompresorske stanice Nova Provadija do granice sa Srbijom.

Izvor: Agencije