Bugarska objavila crtež bombaša iz Burgasa

Građani Bugarske su pozvani da kontaktiraju Ministarstvo ukoliko imaju neku informaciju o osobi sa slike (AP)

Bugarska policija je u srijedu objavila foto-robot čovjeka za koga vjeruju da je aktivirao eksploziv u autobusu sa izraelskim turistima, ubivši šest ljudi prošlog mjeseca u crnomorskom ljetovalištu Burgasu.

Crtež foto-robota prikazuje mladog čovjeka svijetle puti, svijetlih očiju, isturenog čela i kratke tamne kose.

Stručnjaci su koristili najmoderniju tehnologiju kako bi rekonstruirali “lice bombaša samoubice”, navedeno je u saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je prenijela agencija AFP.

Poziv građanima da pomognu identifikaciju

Građani Bugarske su pozvani da kontaktiraju Ministarstvo ukoliko imaju neku informaciju o osobi sa crteža.

Istražni organi nastoje da identificiraju osumnjičenog bombaša. Oni su našli samo njegovu glavu i ekstremitete poslije napada 18. jula, što sugerira da je eksploziv bio vjerovatno pričvršćen za njegov torzo.

Istražni organi nisu uspjeli da povežu otiske prstiju ili DNK uzetih sa bombaša sa uzorcima u međunarodnim bazama podataka.

Prošle nedjelje bugarski portal “bivol.bg” objavio je prvu skicu lica osumnjičenog napravljenu neposredno nakon eksplozije.

Na njoj je prikazano prilično unakaženo lice, ali je jedan od patologa koji je izvodio autopsiju, Kosio Jankov, potvrdio da je slika autentična.

Jankov je rekao da je boja očiju bombaša “između smeđe i zelene”.

Galina Mileva, patologinja koja je također ispitivala ostatke napadača, rekla je ranije da je on imao “između 25 i 30 godina” i dodala da je imao svijetlu kožu, ali da je mogao da bude “arapskog porijekla”.

U napadu na aerodromu u Burgasu, prvom na bugarskom tlu, ubijeno je pet izraelskih turista i bugarski vozač autobusa, a ranjeno je oko 30 ljudi.

Izrael je optužio Iran i njegove libanske “terorističke pomoćnike” iz Hezbolaha, ali je Teheran negirao bilo kakvu umiješanost.

Izvor: Agencije