Bugarska nudi Seulu proizvodnju borbenog aviona T-50

Avion T-50, koji je razvijen krajem devedesetih godina prošlog stoljeća, nezvanično je nazvan 'mali F-16' (EPA)

Sofija je ponudila Seulu da izgradi postrojenje za sklapanje borbenog aviona T-50, izvijestili su bugarski mediji.

Bugarski portal Military Defence prenio je ranije da je ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov pregovarao o izgradnji fabrike za sklapanje supersoničnih trenažnih i lakih borbenih aviona T-50 Golden Eagle, koje zajednički proizvode kompanija Korea Aerospace Industries – KAI i američki Lockheed Martin.

Ova bugarska inicijativa uslijedila je manje od tri mjeseca nakon što je Sofija potpisala ugovore i ubrzo zatim uplatila cijeli ugovoreni iznos od 1,256 milijardi dolara što će Bugarskoj omogućiti da do 2023. godine dobije ukupno osam borbenih aviona Lockheed Martin F-16 Block 70, kao i obuku, naoružanje, opremu i logističku podršku za te avione, prenio je B92 portal TangoSix.

Razgovori o odbrambenoj saradnji Bugarske i Seula, prema najtiražnijem bugarskom dnevnom listu Trud, povezani su sa željom Sofije da se dijelovi aviona T-50 sklapaju u zemlji što je mogućnost koja se pojavila kao rezultat ugovora za avione F-16 koje je Bugarska potpisala sa Lockheed Martinom, prema kojem je dozvoljena saradnja s trećom stranom.

Ekonomske i industrijske koristi

Lockheed Martin je u svom saopćenju izdatom u julu naveo da će bugarska ekonomija i industrija imati koristi od dugoročnog odnosa s ovom američkom kompanijom, koja je svjetski tehnološki lider.

Također je navedeno da, pored isporuke visoko naprednog i sposobnog borbenog aviona, Lockheed Martin pojačava svoju posvećenost tome da Bugarskoj donese ekonomske i industrijske koristi.

Lockheed Martin je, također, podsjetio da ima kupce u više od 50 država svijeta i da razumije važnost partnerstva.

Komentirajući industrijske koristi Bugarske od ugovora za F-16, bugarski mediji već su izvijestili da bi iz sporazum SAD-a i Bugarske trebao proisteći iz uspostavljanja lokalnih kapaciteta za remont 25 komponenti hidrauličnog sistema slijetanja aviona F-16, kao i osnovnih mogućnosti za održavanje električnog sistema.

Prema riječima ministra ekonomije Bugarske Emila Ljubenova Karanikolova, Bugarska će, također, dobiti američku pomoć u razvoju bespilotnih letjelica i dronova.

Propao posao s Hrvatskom

Od niskotehnološke baze kasnih šezdesetih godina prošlog stoljeća, domaća južnokorejska odbrambena industrija se progresivno razvila u sofisticiranu, produktivnu granu ekonomije, koja sada služi moćnim nacionalnim oružanim snagama i sve više izvoznom tržištu.

Vojni izvoz Južne Koreje se od početka 2000-ih neprestano povećavao i sada pokriva čitav niz visokotehnoloških oružanih sistema, koji se nude i isporučuju kupcima širom svijeta.

To uključuje cijenjeni razarač klase Sejong the Great (također poznati kao KDX-III), mlazni avion T-50, samohodnu haubicu K9 Thunder kalibra 155 milimetara i osnovni borbeni tenk K2 Black Panther.

Svi oni se u svojoj klasi smatraju jednim od najsposobnijih, ako ne i najsposobniji, na svijetu.

Najpoznatije prisustvo južnokorejske odbrambene industrije na Balkanu bilo je vezano s hrvatskim planovima za zamjenu svoje flote 12 zastarjelih sovjetskih MiG-ova 21bisD i UMD.

U tom procesu je Južna Koreja promovirala FA-50, laku jurišnu verziju T-50.

Avion T-50 ili ‘mali F-16’

Međutim, oktobra 2017. godine KAI nije podnio ponudu, pošto FA-50 nije mogao zadovoljiti zahtjeve za borbenim avionima Ministarstva obrane Hrvatske, što je 2018. godine rezultiralo potpisivanjem sporazuma o nabavci 12 polovnih F-16C/D Barak Block 30 iz Izraela.

Ovaj posao je, međutim, hrvatska Vlada formalno otkazala 14. januara ove godine, nakon što je Zagreb informiran da Izrael nije u mogućnosti od SAD-a dobiti dozvolu za takozvani TPT (third party transfer) za prodaju borbenih aviona Hrvatskoj.

Avion T-50, koji je razvijen krajem devedesetih godina prošlog stoljeća, a prvi let je imao 2002. godine, nezvanično nazvan “mali F-16”, u različitim verzijama već se nalazi u operativnoj upotrebi u vojskama Južne Koreje, Indonezije, Iraka, Filipina i Tajlanda.

Interes za ovaj sofisticirani avion sa DNK F-16 pokazali su i Argentina, Azerbejdžan, Bocvana, Brunej, Malezija, Pakistan, Španija, Tajvan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Vijetnam.

Južna Koreja, navodno, također planira ponuditi FA-50 Kolumbiji i Peruu.

Izvor: Agencije