Oglasi

Bugarska kupuje osam aviona F-16

Američki lovci dobili su prednost nad švedskim Gripenom i polovnim Eurofighterima.
Novi borbeni avioni F-16 zamijenit će ruske Migove 29 i zračne snage prilagoditi NATO-ovim standardima Arhiva

Bugarski parlament odobrio je danas plan vlade da pokrene pregovore o sporazumu sa Sjedinjenim Američkim Državama o kupovini osam novih borbenih aviona F-16, čime bi zamijenila ruske Migove 29 i time zračne snage prilagodila NATO-ovim standardima.

Plan je odobren sa 130 glasova za i 84 glasa protiv nakon duge i žučne rasprave, prenosi AP.

Ne trebaju dodatni sporazumi

Kako se navodi, pristalice plana nazvale su ga strateškim izborom, dok su protivnici izrazili zabrinutost da bi avioni bili previše skupi.

Usvajanjem tog plana, prednost je data američkim avionima nad švedskim avionima Gripen i italijanskim polovnim avionima Eurofighter.

Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov rekao je parlamentarcima, da za razliku od švedskih i italijanskih aviona, za američke avione nisu potrebni dodatni sporazumi za opremu tih aviona.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.