Oglasi

Bugarska investitorima nudi državljanstvo

Bugarska državljastvom pokušava ublažiti pad stranih investicija, a sličnu mjeru protiv krize donijela je i Mađarska.
Jedan od radničkih protesta pred Parlamentom Bugarske zbog ekonomske krize i smanjenja radnih mjestaAP (Arhiva)

Bugarska je odlučila ponuditi svoje državljanstvo strancima koji su spremni da investiraju najmanje pola miliona eura u njenu privredu.

U skladu sa novim amandmanima, kandidati bi morali investirati u neku bugarsku kompaniju iz jednog od prioritetnih projekata za finansiranje u industriji, infrastrukturi, saobraćaju ili turizmu.

Od investitora se, također, traži da dokažu da su ranije imali trajnu dozvolu boravišta u Bugarskoj najmanje godinu dana.

Bugarska, koja je ušla u Evropsku uniju 2007. godine i najsiromašnija je članica tog bloka, pokušava preokrenuti veliki pad direktnih stranih investicija, koje su 2008. iznosile 6,55 milijardi eura, a 2011. svega 1,75 milijardi eura, navodi AP.

Mađarska želi investicije iz Kine

Na ovaj potez sredinom novembra odlučila se i Mađarska.

Njena vladajuća stranka je Parlamentu predložila legislativu kojom bi se strancima, koji kupe specijalne državne obveznice za najmanje 250.000 eura, automatski dodijelila stalna boravišna dozvola.

"Ovaj zakon će olakšati putovanje onih biznismena koji žele doći ovdje i to će olakšati njihovo poslovanje. Mogu jednostavnije investirati i stvarati nova radna mjesta", rekao je za Al Jazeeru Antal Rogan iz stranke Fidesz.

Iako se ovom mjerom želi privući što veći broj stranih investitora, u fokusu mađarske Vlade su investitori iz Kine.

Kineska tekstilna kompanija Hikari otvorila je pogon u Budimpešti, odakle će se voditi kompletno poslovanje za tržište Evropske unije.

Izvor: Al Jazeera i agencije