Bugarska će podržati Mađarsku protiv EU

Karakačanov: Smatramo kako je riječ o povredi suvereniteta jedne ravnopravne države članice Evropske unije (EPA)

Bugarska će podržati Mađarsku u njenim napetim odnosima sa Evropskom unijom zbog demokratskih standarda, poručio je potpredsjednik bugarske Vlade Krasimir Karakačanov, istakavši kako države istočne Evrope trebaju biti jedna uz drugu kad je riječ o odnosima s Briselom.

Karakačanov, inače član antiimigrantski nastrojene stranke Ujedinjene patriote – mlađeg partnera u bugarskoj vladajućoj koaliciji, izjavio je kako je bugarska Vlada jednoglasno za usvajanje zajedničkog stava protiv bilo kakvih sankcija Mađarskoj, prenosi agencija Reuters.

„Smatramo kako je riječ o povredi suvereniteta jedne ravnopravne države članice Evropske unije“, rekao je on novinarima nakon sastanka kabineta.

Kako je istakao, „danas je to Mađarska, sutra bi mogla biti Poljska, a jednoga dana bi se i Bugarska mogla naći na optuženičkoj klupi“.

„Zemlje centralne i istočne Evrope trebale bi djelovati solidarno i pomagati jedna drugoj jer imaju zajedničke probleme“, zaključio je Karakačanov.

Glasanje bez presedana

Evropski parlament je prošle sedmice, glasanjem bez presedana, podržao sankcije protiv Mađarske, optuživši desničarsku Vladu premijera Viktora Obrana da gazi standarde EU-a o demokratiji, građanskim pravima i korupciji.

To bi, teoretski, moglo rezultirati gubitkom glasačkih prava Mađarske u Uniji, ali bilo koja država članica može staviti veto na takav potez, a Poljska i Češka su već nagovijestile da bi to učinile, podsjeća britanska agencija.

Evropska unija i protiv Poljske vodi istragu zbog rezultata na polju demokratskih standarda i vladavine prava.

Iako Brisel kritizira Bugarsku zbog propusta u efikasnom uvođenju stroge vladavine prava, ta zemlja se ne suočava ni sa kakvom istragom te vrste.

Izvor: Agencije