Bugarska ‘blokira’ i Frontex zbog makedonskog jezika

Makedonski premijer najavio je da postoji mogućnost o bugarskoj blokadi na putu ka Evropskoj uniji (EPA)

Evropski komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johansson izjavila je da razgovara s bugarskim vlastima kako bi se pronašlo rješenje za blokadu Sofije na sporazum Frontex sa Sjevernom Makedonijom o integriranom upravljanju granica, ali, kako pišu mediji, Bugarska ne popušta zbog bilateralnih sporova s tom zemljom.

Prema diplomatskim izvorima, Sofija odbija odobriti sporazum Sjeverne Makedonije s Evropskom unijom o upravljanju granica zbog bilateralnih historijskih i identitetskih sporova između Skoplja i Sofije, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju MIA.

Makedonski jezik s fusnotom

Činilo se da će nakon 1. augusta 2017. godine, kada je potpisan Sporazum o prijateljstvu i dobrosusjedskim odnosima između Sjeverne Makedonije i Bugarske, stvari krenuti nabolje između dvije susjedne zemlje.

Rad mješovite komisije o historijskim pitanjima i sporenja oko postojanja makedonskog jezika i identiteta doveli su do toga da Sofija otvoreno prijeti da će blokirati početak pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije s EU-om, predviđen do kraja 2020. godine, ukoliko Skoplje ne odustane od svojih stavova o makedonskoj historiji i identitetu.

Sofija je prošlog mjeseca poslala memorandum zemljama članicama EU-a u kome je zahtijevala da se makedonski jezik u dokumentima EU-a navodi kao oficijelni jezik Sjeverne Makedonije, ili kao makedonski jezik s fusnotom da je riječ o jeziku prema Ustavu Sjeverne Makedonije.

U istom dokumentu Sofija je optužila makedonske vlasti da falsificiraju historiju, prisvajajući revolucionara i jednog od osnivača revolucionarne organizacije VMRO Goceta Delčeva te da su makedonski jezik i nacija nastali vještački, za vrijeme komunističke Jugoslavije.

Čiji je heroj Goce Delčev?

U intervjuu za makedonsku televiziju Sitel, potpredsjednik bugarske Vlade i ministar odbrane Krasimir Karakačanov rekao je da je otvorena opcija da Sofija blokira početak pristupnih pregovora Skoplja s EU-om te da će to biti dobro i da je riječ o lekciji koju moraju naučiti makedonski političari.

Makedonski premijer Zoran Zaev ipak nije izašao s konkretnim stavom po ovom pitanju, najavio je da postoji mogućnost o bugarskoj blokadi na putu ka EU, ali ipak je naglasio da su pregovori intenzivirani, da je cilj da se dostigne rješenje do 10. novembra, kada će biti održan Samit Berlinskog procesa u Sofiji, kojim predsjedavaju Sjeverna Makedonija i Bugarska, ali nije precizirao o kakvom potencijalnom rješenju je riječ.

Dok su makedonski historičari iz mješovite komisije izašli sa stavom da je za njih prihvatljivo da Goce Delčev bude zajednički heroj i makedonske i bugarske historije, poštujući tako i makedonski i bugarski historijski mit o njegovom djelu, bugarska strana insistira da vlasti u Skoplju prihvate da je Delčev bio etnički Bugarin.

Opozicija optužuje Zorana Zaeva

Najveća opoziciona stranka u Sjevernoj Makedoniji VMRO-DPMNE već je optužila Zaeva da vodi tajne pregovore s Bugarskom te zahtijeva od njega javno i precizno da iznese stav Vlade o Delčevu i o makedonskom jeziku.

Evropska unija je već potpisala ove sporazume s pojedinim zemljama Zapadnog Balkana, a u cilju integriranog upravljanja granicama, kako bi se zaštitila od ilegalne migracije.

“Nadam se da ćemo zaključiti Frontex sporazum sa Sjevernom Makedonijom što prije moguće. Razgovarala sam s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim kako bismo napravili napredak jer je ovo važno pitanje”, rekla je Johansson.

Izvor: Agencije