Bugajski: NATO je glavna brana širenju Rusije

NATO
Članice NATO-a na Zapadnom Balkanu također su ranjive na pritiske Moskve, tvrdi Janusz Bugajski (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin vidi NATO kao glavnu prijetnju širenju Rusije i izračunao je da su infiltracija i dezinformacije jeftinije i efikasnije sredstvo za podrivanje zapadnog jedinstva od vojne konfrontacije koja bi razotkrila ruske slabosti, tvrdi visoki saradnik američkog Centra za analizu evropske politike Janusz Bugajski.

“Kremlj je prijetnjama sprečavao mnoge evropske države da uđu u NATO, strahujući da to pojačava američko vojno i političko prisustvo u odbrani Evrope. Iako opstrukcija članstva u velikoj mjeri nije uspjela, Moskva je, također, razvila paralelnu strategiju za neutraliziranje vlada kad one uđu u NATO”, piše Bugajski u tekstu objavljenom na sajtu CEPA-e.

Prema njegovim riječima, Moskva koristi širok arsenal tehnika subvojnih poremećaja i operacija kojima utječe na politike nacionalnih vođa, prenosi Tanjug.

‘Pobjegle’ Crna Gora i S. Makedonija

“Za ruske zvaničnike postoje tri kategorije NATO država: ranjive, one koje se mogu eksploatirati i one koje odolijevaju. Ranjive države su male zemlje koje se graniče s Rusijom ili nove članice koje su podložnije vanjskim pritiscima. Tri baltičke republike, Estonija, Letonija i Litvanija, izloženije su od drugih članica NATO-a, a Kremlj kombinira dezinformacijske ofanzive i direktne prijetnje da bi pokušao potkopati njihove vlade i ograničiti njihov angažman sa SAD-om i drugim saveznicima”, kaže Bugajski.

Dodaje da su članice NATO-a na Zapadnom Balkanu također ranjive na pritiske Moskve.

Pošto nije uspjela spriječiti ulazak Crne Gore u NATO, koristeći srpske nacionaliste da svrgne Vladu u oktobru 2016. godine, Moskva nastavlja podržavati anti-NATO opoziciju i remeti napredak zemlje ka pristupanju Evropskoj uniji.

Kremlj, također, nije uspio spriječiti ulazak Sjeverne Makedonije u NATO, ali nastavlja podsticati međuetničke tenzije i ohrabruje nacionalističke ekstremiste, navodi Bugajski.

Konzervativni kršćanski bastion

Prema njegovim riječima, države koje se mogu iskorišćavati su uglavnom zapadnoevropske zemlje, u koje se može prodrijeti poslovnim vezama, medijskim kampanjama ili političkom korupcijom, kao što su Njemačka, Francuska i Italija, gdje su bivši kancelar (Gerhard Schroeder), vođa velike opozicione stranke (Marine Le Pen) i bivši potpredsjednik vlade (Matteo Salvini), kako neki tvrde, regrutirani ili zavedeni da služe interesima Kremlja.

Moskva je prodrla duboko u političke elite i poslovna udruženja u nekoliko zapadnoevropskih država, tvrdi autor teksta

“Moskva je prodrla duboko u političke elite i poslovna udruženja u nekoliko zapadnoevropskih država. Moskva, također, promovira ultradesničarske i populističke grupe da oslabe nacionalni konsenzus, podriju zapadne institucije i potkopaju podršku NATO-u i SAD. Njena artiljerija dezinformacija cilja migrante, pojačava ksenofobiju, produbljuje društveni raskol i predstavlja Rusiju kao konzervativni kršćanski bastion koji bi Zapad trebao podržati”, ističe Bugajski.

Navodi da su se neke novije članice NATO-a u srednjoj Evropi također pokazale kao pogodne za iskorišćavanje.

U Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Bugarskoj se pojačavaju lične veze s predsjednicima ili premijerima i nude se povoljni energetski sporazumi koji bi ih odvratili od uvođenja sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu i lobiraju za “normalizaciju“ ekonomskih odnosa.

Poljska i Rumunija kao primjeri

Hrvatska je sada, dodaje Bugajski, na meti da spriječi bilo kakve energetske projekte kroz Jadransko more i u srednju Evropu koji bi doveli u pitanje monopolističke ambicije Rusije u regionalnom snabdijevanju gasom.

Treća kategorija država su one koje se opiru, koje su se pokazale otpornim na rusku manipulaciju, navodi američki analitičar, i ističe Poljsku i Rumuniju kao dva ključna primjera gdje političari širom političkog spektra nemaju iluzije o moskovskom neoimperijalizmu i gdje su društva u velikoj mjeri imuna na dezinformacije ruske države.

Oni cijene NATO kao suštinsku bezbjednosnu strukturu, koja garantira njihovu nezavisnost.

S ograničenim uspjehom, Moskva je pokušala izolirati obje zemlje na međunarodnom planu, prikazujući ih kao konstantne antiruske izazivače problema.

Federacija koja propada

Moskva pojačava svoju kampanju za slabljenje reakcije NATO-a u slučaju ponovnog napada na Ukrajinu i potencijalne aneksije Bjelorusije.

Situacija se, međutim, smatra Bugajski, može preokrenuti nagore za Rusku Federaciju, gdje će etničke i regionalne podjele, koje pokreće pogoršanje životnog standard, sve više dovoditi u pitanje moskovski neocarizam.

Konačno, represivna vladavina Rusije, usred ekonomske stagnacije, obezbijedit će da federacija koja propada bude mnogo podložnija podjeli od NATO demokratskog konsenzusa i ekonomske snage, zaključuje Bugajski.

Izvor: Agencije