Bugajski: Moskva bi da zavadi Crnu Goru i Srbiju

Moskva će se miješati u sve izbore u regiji, tvrdi Janosz Bugajski (EPA)

Istraživač vašingtonskog Centra za analizu evropske politike Janusz Bugajski tvrdi da će Moskva “nastaviti stvarati tenzije između Crne Gore i Srbije i svih susjeda, uz propagandu i konstantne provokacije”.

On je za podgoričku Pobjedu ocijenio da će Moskva od svih bilateralnih sporova u zemljama jugoistočne Evrope pokušati “napraviti latentni sukob”, prenosi Tanjug.

Bugajski smatra da je strategija kojom Moskva podriva svoje susjede i zemlje jugoistočne Evrope “primjer klasične carske politike – zavadi pa vladaj”, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

“Huškanjem komšija jednih protiv drugih Moskva može dobro ojačati svoju poziciju i na Balkanu, i u centralnoj Evropi”, ocijenio je Bugajski.

Analitičar tvrdi da će se Moskva “miješati u sve izbore” u regiji, kao i da se “za Srbiju može predvidjeti isti scenarij kao i onaj koji se prošle godine uoči izbora desio u Crnoj Gori”.

Tri politike za države regije

On je rekao da bi države regije trebale provoditi tri politike ukoliko se žele suprotstaviti takvoj strategiji Moskve.

“Prvo moraju podići svijest javnosti o političkim i informacionim napadima Kremlja. Drugo, moraju uspostaviti bilateralne radne grupe sa susjednim državama, sastavljene od naučnika i stručnjaka za cyber propagandu, kako bi se odbranile od napada. Treće, sva iskustva s propagandom Kremlja moraju dijeliti kako bi razvili regionalne inicijative, posebno u informacionoj sferi”, smatra Bugajski.

On je naveo da se integracija regije u Evropsku uniju i NATO može postići u narednih deset godina.

“EU možda nije idealna struktura za one koji su već članovi, ali za države aspirante osigurava ekonomski i politički prosperitet. Tvrdim da za regiju na zapadnom Balkanu ovaj put nema alternative. Alternativa je izolacionizam, još veća nesigurnost i sukobi”, tvrdi Bugajski.

Izvor: Agencije