Oglasi

Bugajski: I dalje ima onih koji vjeruju da Crna Gora pripada Srbiji

Srbija ne može sebi priuštiti sukob sa Crnom Gorom jer će to podriti njen napredak ka EU, smatra Janusz Bugajski.
Ni Rusija nije odustala od pokušaja da destabilizira Crnu Goru, upozorava BugajskiReuters - Ilustracija

Viši saradnik vašingtonskog Centra za analizu Evropske politike (CEPA) Janusz Bugajski ocijenio je kako u srpskoj politici, u Vladi i van nje, postoje elementi koji pokušavaju da podriju nezavisnost Crne Gore ili njeno članstvo u Sjevernoatlantskoj alijansi (NATO), prenosi agencija Beta.

"Nažalost, i dalje ima članova srpske elite i crkve koji vjeruju kako Crna Gora pripada Srbiji. To malo liči na ono što Rusija vjeruje u pogledu Ukrajine. Crna Gora ima svoju nezavisnu crkvu koja nije priznata kao ukrajinska crkva. Međutim, možda će se to dogoditi u bliskoj budućnosti. To se ne može isključiti", rekao je Bugajski za Glas Amerike.

Kazao je i kako Crna Gora, da bi održala svoju nezavisnost, mora imati vlastite institucije, a da Srbija s druge strane ne može sebi priuštiti sukob sa Podgoricom jer će "to podriti njen napredak, i ka Evropskoj uniji i kada je reč o stabilnosti u zemlji".

Ruska politika

Saradnik CEPA je ocijenio kako Rusija "nije odustala od pokušaja da destabilizira Crnu Goru" i kako je dio ruske politike da "pokuša destabilizirati NATO iznutra".

"I dalje za to može upotrijebiti srpski nacionalizam, ovo cijelo pitanje pravoslavlja. Rusija je pretrpjela veliki poraz u Ukrajini i ne želi još jedan kada je riječ o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, zbog čega je podržava koliko može. To može uvesti i Srbiju i Crnu Goru u nasilje, a posljedice neće trpjeti Rusija, nego lokalno stanovništvo", naveo je Bugajski.

Ocijenio je kako je usvajanje zakona o slobodi vjeroispovijesti "dobar proces" jer pokazuje da Crna Gora poštuje vladavinu prava, te dodao kako je u svakoj postkomunističkoj, bivšoj jugoslovenskoj državi važno da se zna kome pripada imovina.

"To je dio vladavine prava i sistema registracije nekretnina i potencijalne državne imovine, naročito imajući u vidu činjenicu da je Crna Gora prošla kroz toliko mnogo promjena država od nezavisnosti prije Prvog svjetskog rata. Mislim kako bi država trebala imati dobar registar o vlasništvu nad tom imovinom. To ne mora značiti da će ta imovina biti oduzeta, ali znači kako znamo ko su vlasnici".

O hapšenju novinara

Prema njegovim riječima, "neki članovi Srpske pravoslavne crkve pretjerano reagiraju, iako moraju biti oprezni da ne dozvole da radikali i nacionalisti koriste crkvu da podriju crnogorsku državu", prenosi Beta.

Bugajski je rekao i kako je Venecijanska komisija "veoma kompetentna" i da crnogorska Vlada tokom primjene zakona "mora uzeti u obzir stvari na koje je komisija ukazala".

"Ipak, to ne utiče na činjenicu kako ima mnogo imovine koja je oduzeta Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i crnogorskoj Vladi i kako se mora utvrditi čija je. To ne mora značiti kako će ta imovina biti uzeta nazad. Možda nema ni njenih originalnih vlasnika. Ali se mora utvrditi šta kome pripada", dodao je Bugajski.

Povodom nedavnih hapšenja novinara u Crnoj Gori, pod optužbama da izazivaju paniku i nerede, on je rekao kako "hapšenje novinara nikada nije dobra ideja, naročito onih koji to zaista jesu", ali je dodao kako "ima nekih ljudi koji se nažalost predstavljaju kao novinari, a u suštini je riječ o provokatorima koje su postavile obavještajne agencije".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.