Buffon: Kineski novac je loš za italijanski nogomet

'To je poraz italijanskog nogometa, države, tradicije i svega ostalog', tvrdi Buffon (AP)

Kapiten italijanskog Juventusa Gianluigi Buffon izjavio je kako je protiv velikog priliva novca s Dalekog Istoka i poručio kako je dolazak novih kineskih vlasnika u Inter i Milan loš za italijanski nogomet, prenose agencije.

Kompanija Suning iz Kine ljetos je preuzela 70 posto dionica Intera, dok je jedan kineski konzorcij u augustu potpisao preliminarni sporazum s prvim čovjekom rivalskih „Rossonera“ Silviom Berlusconijem o kupovini kluba.

„To je poraz italijanskog nogometa, države, tradicije i svega ostalog. Imamo ono što smo zaslužili: nestabilni smo, bez osjećaja pripadnosti, a historija mnogo govori“, kazao je legendarni golman Italije i „Stare dame“ za list Corriere della Sera.

„Govorim o italijanskom identitetu, poslije tri decenije nalazimo se u teškom trenutku i ne možemo prihvatiti kako je reprezentacija 10. na svijetu posljednjih 10 godina“, dodaje.

Prisustvo u globalnom sportu

Velikani s milanskog San Sira posljednjih godina su u konstantnom padu.

Finansijski više ne mogu parirati klubovima iz engleske Premier lige, pa ni rivalu Juventusu iz Torina, zbog čega su se okrenuli svježem kineskom kapitalu.

To se sve poklopilo s idejom predsjednika Kine Xi Jinpinga jer želi prisustvo svoje zemlje u globalnom sportu.

Tako su pojedine kompanije već krenule u kupovinu nogometnih klubova poput Intera, Milana, West Bromwich Albiona, Hulla…

Izvor: Agencije