Oglasi

Buffett i Lemann kupuju kompaniju Heinz

Buffett i Lemann su najavili da će njihove kompanije kupiti prehrambenog diva Heinza za 28 milijardi dolara.
Warren Buffett je jedan od najbogatijih ljudi na svijetuEPA

Dvojica milijardera, poslovnih i ličnih prijatelja koji žive na odvojenim kontinentima, najavili su u četvrtak da će njihove kompanije zajednički kupiti prehrambenog diva HJ Heinz Co. za 28 milijardi dolara, uključujući i pretpostavljene četiri milijarde dolara duga.

Dvojica kupaca su Warren Buffett i brazilsko-švicarski biznismen i filantrop Jorge Paulo Lemann.

Buffettov fond Berkshire Hathaway posjedovat će 50 posto vrijednosti ulaganja, a Lemannov 3G Capital preuzet će ostatak, izvještava poslovni portal CNNMoney.

Lemann grupa će, također, igrati ulogu u upravi Heinza, sarađujući s glavnim izvršnim direktorom Williamom Johnsonom.

Heinz u saopćenju navodi da je ovo "historijski" događaj i najveći kupoprodajni ugovor u historiji prehrambene industrije.

Na potezu akcionari

Prodaju je odobrio upravni odbor Heinza, ali se akcionari tek trebaju izjasniti o sporazumu.

Prema pogodbi koja je u cjelosti gotovinska, dioničarima Heinza bit će isplaćeno 72,50 dolara po dionici, što je tek nešto manje od 20 posto premije u odnosu na Heinzovu zaključnu cijenu dionice u srijedu od 60,48 dolara.

Ta je cijena bila gotovo rekordno visoka za Heinz, koji je otprilike udvostručio vrijednost dionica u odnosu na najnižu cijenu iz marta 2009. godine.

Heinz, multinacionalna korporacija s rastućom prisutnošću na tržištima u nastajanju, imala je prihode od 11,6 milijardi dolara, a dobit od gotovo 1,1 milijardu dolara u fiskalnoj godini, koja je završila u maju 2012. godine.

Kompanija je najveći prodavatelj svog poznatog kečapa. Među ostalim Heinzovim proizvodima su razni umaci, konzervirana i smrznuta hrana.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.