Buenos Aires: Nostalgija za drvenim vozovima

Tehnološka evolucija događa se svuda u svijetu. To je slučaj i s vozovima podzemne željeznice u glavnom gradu Argentine. Drveni vagoni koji su prevozili putnike jedno stoljeće sada su zamijenjeni metalnim, koji su uvezeni iz Kine.

Reporterka Al Jazeere Tereza Bo uhvatila je zadnju vožnju prije nego vagoni postanu muzejski eksponati.

Kraj jedne ere označava posljednja vožnja u drvenim vagonima koji su po liniji A prevozili putnike gotovo 100 godina. Napravljeni su u Belgiji početkom 20. vijeka i koristili su se sve do ovog mjeseca.

No, gradske vlasti su odlučile da je njihov rok istekao. Nestor Sarlinga, stavovnik Buenos Airesa, požurio je snimiti vagone prije nego ih uklone sa šina.

Zadnja stanica

“Osjećam nostalgiju. Tu sam se prvi put s roditeljima vozio podzemnom željeznicom. Imam toliko uspomena. Ali, ovo je zadnja stanica. Moramo gledati naprijed i razmišljati u korak s vremenom”, kaže on.

Prije gotovo 100 godina ovi vozovi su bili među najboljima u svijetu.

Anquilino Gonzalez iz nevladine organizacije Prijatelji podzemne željeznice tvrdi da su oni bili primjer zlatnog doba Argentine, kada je zemlja bila na vrhuncu industrijske moći.

“Razmišljalo se o budućnosti. Stanice su pravljene tamo gdje nije bilo ljudi, na periferiji grada. Tako se grad brže širio. A vozovi su se održavali dijelovima koji su se proizvodili u Argentini”, rekao je on.

Ali uskoro će na šine biti postavljeno 45 novih vozova uvezenih iz Kine. Linija je zatvorena kako bi se napravile potrebne adaptacije.

Oproštajna pisma

“Linija A s antičkim vozovima bila je ikona Buenos Airesa. To je bila prva podzemna željeznica u cijeloj Latinskoj Americi. Duga je više od 10 kilometara i svakodnevno je koristi gotovo 200.000 ljudi. Linija će ponovo biti otvorena za mjesec dana”, izvještava Tereza Bo.

Ali nisu svi zadovoljni promjenom na liniji A. Pojedinci su čak ostavili oproštajna pisma, kako bi odali počast vozovima koji su ih prevozili cijelog njihovog života.

“Ne mislim da je to dobra ideja. Vozovi su bili udobni. Uz dobro održavanje mogli su ih koristiti i narednih 100 godina”, tvrdi Delfina Blano, putnica na liniji A.

Čini se da će ovi kultni vozovi svoje mjesto naći u nekom od muzeja… Iako bi ih mnogi putnici i dalje željeli gledati na šinama.

Izvor: Agencija