Budžet Italije oštećen za pet milijardi eura

Prioritet Vlade premijera Marija Montija, borba protiv parazitskog položaja u društvu i pronevjera državnog novca, urodila je plodom (AP)

Italijanski budžet je oštećen za blizu pet milijardi eura prošle godine zbog zloupotreba socijalnog osiguranja, kao što su lažne penzije, rad na crno, falsificiranje podataka prilikom podnošenja socijalne pomoći, saopćila je Uprava italijanske finansijske policije u ponedjeljak.

Prioritet Vlade premijera Marija Montija, borba protiv parazitskog položaja u društvu i pronevjera državnog novca, urodila je plodom, a blizu 22.000 krivičnih prijava podnijete su protiv lažnih penzionera, invalida, socijalno ugroženih lica, saopćeno je u komunikeu finasijske policije ove evropske države.

Istraga je otkrila da je 3.556 osoba nezakonito koristilo socijalne povlastice, kao što je niža tarifa prilikom plaćanja obdaništa ili školarina, zatim da je nepropisno odobrena kućna njega za bolesna lica u 1.047 slučajeva, kao i da je prijavljeno 3.297 lažnih poljoprivrednika, a da je 395 porodica nastavilo primati penzije preminulih članova.

Brojne pronevjere

Otkriveno je da je 1.274 zaposlenih u javnim službama obavljalo dodatne poslove na crno.

Procjenjuje se da je državni budžet Italije oštećen, osim za blizu pet milijardi eura zbog lažiranja socijalnih osiguranika i za dodatnih blizu 1,1 milijardi eura zbog pronevjera na općinskom i državnom nivou, prenosi AFP.

Prošle sedmice italijanska finasijska policija je saopćila da je prošle godine otkrila blizu 12.000 utajivača poreza u vrijednosti od skoro 56 milijardi eura, kao i da je 16.233 osoba radilo na crno.

“Lov” na utajivače poreza, pronevjeru državnog novca i ostalih vrsta zloupotreba, ozbiljno se počeo provoditi u Italiji, poslije višedecenijskog toleriranja takve prakse, tek 2011. godine, kada je Monti postao premijer.

Izvor: Agencije