Oglasi

Budžet Crne Gore 1,25 milijardi eura

Deficit 2,73 posto, javni dug 54 posto, a predviđeni rez od 40 posto u javnom sektoru ne obuhvata plate.

Crnogorski budžet za narednu godinu planiran je u iznosu 1,257 milijardi eura i nešto je niži od prošlogodišnjeg, saopćeno je iz Vlade.

Prijedlog zakona o budžetu za 2013. godinu, kako je rečeno, koncipiran je na osnovu projektovanog ekonomskog rasta od 2,5 posto, dok je projektovani budžetski deficit od 2,73 posto za narednu godinu u okvirima kriterijuma iz Maastrichta.

Kako je iz Podgorice izvijestila reporterka Al Jazeere Milica Marinović, budžetski deficit iznosit će 100 miliona eura.

Javni dug bit će 54 posto, a država će se morati zadužiti za 250 miliona eura.

Povećat će se socijalna davanja, kao i novac koji će biti izdvojen za pravosuđe, dok će se javni troškovi smanjiti 40 posto.

Bez većih promjena

Kako je za Al Jazeeru kazala ekonomska analitičarka Mila Kasalica, budžet se može opisati kao restriktivan, ali i dodala da ne očekuje da će se ekonomska politika drastično mijenjati.

Iako su predviđeni veliki rezovi u javnom sektoru, to se odnosi na smanjenje troškova materijala za rad i službena vozila, a ne na smanjenje plata, bar ne do rebalansa, koji se očekuje 2013, rekla je Kasalica.

Ona je dodala da su penzioneri dobitnici ovog budžeta, jer nije predviđeno smanjenje penzija.

"Penzioneri su bili dobri glasači ovakvoj Vladi i morala je uzvratiti uslugu", rekla je Kasalica, ali i dodala da su penzioneri "kolateralna šteta ekonomske politike sprovedene u zadnjih 20 godina".

Ona je kazala da se njihovi životni standardi ovakvim budžetom neće drastično poboljšati.

Izvor: Al Jazeera