Budućnost javnog zdravstva Evrope na kocki

'Budućnost javnog zdravstva Evrope na kocki je', tvrdi EMA (EPA)

Evropska agencija za lijekove mogla bi izgubiti više od 70 posto osoblja, što će u potpunosti onesposobiti njeno daljnje djelovanje ako političari zbog Brexita odaberu drugu lokaciju agencije čije je sjedište trenutno u Londonu, piše u njenom saopćenju.

Ta agencija zadužena za naučno ocjenjivanje, nadzor i praćenje sigurnosti lijekova koje razviju farmaceutske kompanije za upotrebu u Evropskoj uniji upozorava da bi mogla izgubiti više od 70 posto zaposlenika, koji bi mogli otići nakon što se sjedište agencije premjesti u drugu članicu EU-a zbog izlaska Velike Britanije iz članstva.

“Budućnost javnog zdravstva Evrope na kocki je”, piše u saopćenju EMA-e, prenosi Hina.

Stiglo 19 ponuda, i Zagreb ‘u igri’

Evropska komisija procjenjuje potencijalne nove lokacije, no odluka je na čelnicima EU-a, koji će se o tome pokušati dogovoriti na idućem samitu u oktobru.

Konačna odluka bit će donesena mjesec kasnije.

Za udomljavanje EMA-e pristiglo je 19 ponuda, među kojima i ona grada Zagreba, kao i Milana, Kopenhagena, Atine, Amsterdama i Barcelone.

“Bit će vrlo teško zadržati osoblje kad su posrijedi neke lokacije. A to znači da agencija više neće moći normalno funkcionisati, što će rezultirati negativnim posljedicama po javno zdravstvo u članicama EU-a”, piše u saopćenju EMA-e.

Izvor: Agencije