Oglasi

Budućnost javnog zdravstva Evrope na kocki

Evropska agencija za lijekove mogla bi izgubiti više od 70 posto osoblja ako se premjesti iz Londona zbog Brexita.
'Budućnost javnog zdravstva Evrope na kocki je', tvrdi EMAEPA - Ilustracija

Evropska agencija za lijekove mogla bi izgubiti više od 70 posto osoblja, što će u potpunosti onesposobiti njeno daljnje djelovanje ako političari zbog Brexita odaberu drugu lokaciju agencije čije je sjedište trenutno u Londonu, piše u njenom saopćenju.

Ta agencija zadužena za naučno ocjenjivanje, nadzor i praćenje sigurnosti lijekova koje razviju farmaceutske kompanije za upotrebu u Evropskoj uniji upozorava da bi mogla izgubiti više od 70 posto zaposlenika, koji bi mogli otići nakon što se sjedište agencije premjesti u drugu članicu EU-a zbog izlaska Velike Britanije iz članstva.

"Budućnost javnog zdravstva Evrope na kocki je", piše u saopćenju EMA-e, prenosi Hina.

Stiglo 19 ponuda, i Zagreb 'u igri'

Evropska komisija procjenjuje potencijalne nove lokacije, no odluka je na čelnicima EU-a, koji će se o tome pokušati dogovoriti na idućem samitu u oktobru.

Konačna odluka bit će donesena mjesec kasnije.

Za udomljavanje EMA-e pristiglo je 19 ponuda, među kojima i ona grada Zagreba, kao i Milana, Kopenhagena, Atine, Amsterdama i Barcelone.

"Bit će vrlo teško zadržati osoblje kad su posrijedi neke lokacije. A to znači da agencija više neće moći normalno funkcionisati, što će rezultirati negativnim posljedicama po javno zdravstvo u članicama EU-a", piše u saopćenju EMA-e.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.