Oglasi

Budućnost energije na svjetskoj izložbi u Astani

Expo 2017 okuplja 100 država i međunarodnih organizacija u svrhu promoviranja obnovljive energije i savjesne potrošnje.
Paviljoni su poredani u obliku turbineReuters

Svjetska izložba Expo 2017, koja počinje večeras u kazahstanskom glavnom gradu Astana, u znaku je energetike i energetske učinkovitosti.

Ovogodišnji Expo traje do 10. rujna pod motom "Budućnost energije".

Na svjetskoj izložbi sudjeluje više od 100 država i međunarodnih organizacija, a ona treba pridonijeti jačanju svijesti o energiji.

Expo treba, prema zamisli organizatora, poslati signal ljudima, organizacijama i nacijama da trebaju zajedno raditi na prevazilaženju globalnih izazova, posebno na području energetike.

Površina na kojoj se održava Expo veličine je 25 hektara, a paviljoni su poredani u obliku turbine.

Obnovljiva energija

Takav dizajn simbolizira hidroturbinu ili vjetroturbinu, čime se ukazuje na dva značaja izvora obnovljive energije.

U središtu izložbe se nalazi kazahstanski nacionalni paviljon u obliku sfere pod nazivom "Nur Alem", oko kojeg su četiri tematska paviljona, jedan umjetnički i kulturni kompleks, kao i 14 međunarodnih paviljona.

Na Expou će biti promovirani izvori obnovljive energije, kao i alternativni izvori energije, energetska učinkovitost, savjesna potrošnja, elektrifikacija transporta, univerzalni pristup čistoj energiji, energetska sigurnost.

Također će se ukazati na negativne posljedice fosilnih energenata i globalnog zagrijavanja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.