Oglasi

Budimpešti prijeti ekološka katastrofa

Greenpeace otkrio napušteni objekat u centru grada sa nepropisno uskladištenim stotinama buradi hemijskog otpada.

e0rS1GNCtOk

Mađarskoj prijeti ekološka katastrofa i to u glavnom gradu ove države.

Aktivisti Greenpeacea otkrili su kako su u napuštenom objektu u centru Budimpešte nepropisno uskladištene stotine buradi sa hemijskim otpadom.

Uprkos mnogobrojnim apelima, reakcije države još nema.

Gergely Simon je ekspert Greenpeacea za hemijski otpad. Analizom lokacije zaključio je da će improvizirano skladište u mađarskoj prijestolnici ubrzo postati poprište prirodne katastrofe, budući da toksični materijali, poput benzina, neprestano cure u zemlju.

Nedavna analiza pokazala je da je koncentracija tog goriva u zemlji 100.000 puta veća od dozvoljene.

„Situacija je na ivici katastrofe. Najmanje 2.000 tona zapaljivog i eksplozivnog materijala uskladišteno je u ovim prostorima. To se uradilo pod vrlo sumnjivim okolnostima. Budući da materijali dolaze u kontakt sa zrakom, zemljom i vodom, kontaminacija je neminovna“, istakao je Simon.

Ignoriranje problema

Lokalno stanovništvo, poput Istvana Kurthyja, svakodnevno može osjetiti neugodne mirise koji kruže ovim kvartom, pogotovo u ljetnim danima. Međutim, njihov problem niko ne rješava.

„Do sada niko nije pokrenuo pitanje ovog problema. Imam osjećaj da se ovo uopće ne tretira kao problem i namjerno ignorira pod pretpostavkom da imaju vremena da ga riješe, te da situacija još nije alarmantna“, kazao je.

Državni ured za zaštitu životne sredine zatražio je hitnu intervenciju mađarske Vlade, ali su za sada sve akcije u fazi planova.

„Obratili smo se Vladi za sredstva kako bi premjestili otpad i kako bi ga adekvatno uskladištili. Zatim bi trebala uslijediti naredna faza, a to je čišćenje posjeda na kojem se otpad trenutno nalazi“, rekao je Zsolt V. Nemeth iz ovog Ureda.

Budući da državni biro za zagađenje ovu situaciju ne smatra katastrofalnom, tačan datum akcije čišćenja još ne postoji.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.