Oglasi

Budimpešta: Oko 10.000 ljudi protestovalo protiv Orbanove vlade

Demonstranti se žale na novi zakon o radu i rastuću autoritarnu vladavinu nacionalističkog lidera.
Budimpešta, ProtestPrije Božića su u Budimpešti i u unutrašnjosti održani protesti koji su trajali više od deset dana i ponegdje bili nasilniEPA - Arhiva

Oko 10.000 građana protestovalo je danas u Budimpešti protiv novog zakona o radu i, kako navode, rastuće autoritarne vladavine nacionalističkog lidera Viktora Orbana.

Današnji protesti nosili su naziv „Sretan Božić gospodinu premijeru“ i četvrti su po redu posljednje sedmice koji organizuju ljevičarske opozione partije, grupe studenata i građana koji se protive vladi Viktora Orbana, a protestu su se pridružili i sindikati, javlja Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Orbanova partija Fides u subotu je, reagujući na proteste u zemlji saopštila da je „sve očiglednije da su učesnici protesta kriminalci koje je organizovala mreža Georgea Sorosa“.

Početkom mjeseca, vlada Viktora Orbana je primorala Centralni Evropski Univerzitet da napusti Mađarsku u okviru dugogodišnjeg sukoba Orbana sa američkim milijarderom Sorosem, liberalom mađarskog porijekla.

Jačanje kontrole nad sudstvom i medijima

Demonstranti su u šetnji od Trga heroja do parlamenta mahali zastavama Evropske unije i Mađarske noseći slogane. Na jednom je, kako se navodi, pisalo „Nemoj da kradeš“.

„Vlada ignoriše nas radnike. Moramo da podignemo glas i odgovorimo“, rekao je Tamas Szekely, zamjenik predsjednika Udruženja sindikata Mađarske.

Novim zakonom o radu poslodavcima je dozvoljeno da traže do 400 prekovremenih sati rada godišnje, zbog čega su ga kritičari nazvali „robovlasničkim“.

Vlada je takođe usvojila zakon za uspostavljanje novih administrativnih sudova koji će odgovarati vladi i nadgledati osetljiva pitanja poput izbornog zakona, protesta i pitanja korupcije, pa su, u vezi sa tim na današnjem protestu demonstranti nosili slogane sa porukom „Nezavisno sudstvo“.

Britanska agencija napominje da je Orban često ulazio u sukob sa Briselom gradeći u svojoj zemlji sistem za koji kritičari tvrde da je autokratski i povećavajući kontrolu nad sudstvom i medijima.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.