Budimir potvrdio kandidaturu za Predsjedništvo

Budimir nije pojasnio planira li njegov SPP s nekim koalirati i čiju podršku u izbornoj utrci očekuje (Anadolija)

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir potvrdio je kako se na predstojećim općim izborima u BiH planira kandidirati za hrvatskog člana državnog predsjedništva.

„Ne odustajem od razmišljanja da ova kandidatura ima izglede i uvjeren sam da su ti izgledi veliki“, rekao je Budimir, predsjednik Stranke pravde i povjerenja (SPP), u intervjuu Oslobođenju.

Budimirov SPP utemeljen je prije nešto manje od godinu, a stranku uglavnom čine nekadašnji članovi Hrvatske stranke prava (HSP), koji su bili nezadovoljni svojim statusom i odnosima u njoj.

Budimir nije pojasnio planira li SPP s nekim koalirati i čiju potporu u izbornoj utrci očekuje, no potvrdio je jedino kako njegova stranka ostaje opredijeljena za zajednički nastup sa šest drugih hrvatskih i bošnjačkih stranaka na teritoriju Republike Srpske, odnosno na izborima za zastupnike u entitetskom i državnom parlamentu koji se biraju s područja RS-a.

Optužbe za korupciju

Aktualni predsjednik FBiH 2013. bio je uhićen i u pritvoru je proveo skoro mjesec zbog sumnje u zlouporabu položaja i korupciju.

Optužni prijedlog je na kraju proslijeđen kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu i još nije potvrđen niti je izgledan početak sudskog procesa.

Budimir je za sada prvi koji je najavio kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na izborima što bi se trebali održati 12. listopada.

Dva HDZ-a bez kandidata

Dvije najveće hrvatske stranke HDZ BiH i HDZ 1990 još nisu postigle punu suglasnost o tome hoće li istaknuti zajedničkog kandidata za tu poziciju i o tome još pregovaraju.

Izvjesno je da se sadašnji hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić neće moći ponovno kandidirati jer mu istječe drugi mandat na toj poziciji, a treći po zakonu nije moguć.

U drugom mandatu u državnom vrhu je i srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, dok je sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izvjesni kandidat Stranke demokratske akcije (SDA) za poziciju u državnom vrhu i u naredne četiri godine.

Izvor: Agencije