Budimir odbacio optužbe za korupciju

Živko Budimir rekao da je sva pomilovanja odobravao u skladu sa zakonom (Anadolija)

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir je u Sarajevu pred zastupnicima u Zastupničkom domu entitetskog Parlamenta odlučno odbacio optužbe da je umiješan u korupciju, te ustvrdio kako za pomilovanja koja je odobravao nije primao protuuslugu niti nagradu.

Kada sam ja donosio odluke nisam ih donosio temeljem bilo kakvih protuusluga“, kazao je Budimir na vanrednoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, zakazanoj kako bi se raspravljalo o njegovoj moralnoj odgovornosti nakon optužbi da je umiješan u korupciju.

Budimir je kazao kako garantira svojom čašću da nije primao poklone niti protuusluge od pomilovanih osoba.

Ako je toga bilo na drugim razinama, takve informacije nisam imao, a da sam ih imao zahtijevao bih pokretanje istražnog postupka“, kazao je Budimir, dodajući da je sva pomilovanja odobravao u skladu sa zakonom i da su raniji predsjednici FBiH odobravali znatno više pomilovanja nego on sam.

Tako je, naprimjer, Ejup Ganić mjesečno odobravao u prosjeku po 48 pomilovanja, dok je Budimir u prosjeku odobravao po devet pomilovanja.

Otkako je preuzeo dužnost prije dvije godine, kako je sam kazao, njemu je na sto, uz preporuke Ministarstva pravde, stiglo više od 1.100 zahtjeva za pomilovanje.

Zastupnički dom bi nakon rasprave trebao odlučiti hoće li pokrenuti postupak Budimirove smjene.

Čeka se odluka Doma naroda

Takvu je preporuku dala ad hoc Istražna komisija koja je ustanovljena ranije i koja je saslušala Budimira, kao i dvojicu potpredsjednika FBiH, Mirsada Kebu i Svetozara Pudarića, te ministra pravde Zorana Mikulića.

Zaključak je pet od osam članova Komisije kako je Budimir postao nedostojan dužnosti koju obavlja, te bi stoga trebalo pokrenuti postupak njegove smjene.

Uoči zasjedanja Zastupničkog doma samo su se predstavnici klubova zastupnika Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i Hrvatske demokratske stranke (HDZ) BiH izjasnili kako će podržati preporuke Istražne komisije, dok su ostali najavili kako će pričekati kraj rasprave i tek onda odlučiti kakav će stav zauzeti.

Ukoliko i bude podrške dvjema trećinama zastupnika u Zastupničkom domu za pokretanje postupka smjene predsjednika FBiH, istu takvu odluku s istom takvom većinom mora donijeti i Dom naroda.

Tek nakon toga prijedlog je moguće uputiti Ustavnom sudu FBiH, koji onda odlučuje o eventualnoj smjeni.

Izvor: Agencije