Brzi tempo rasta španske autoindustrije

Evropska autoindustrija se posljednjih godina bori s padom profita, ali industrija u Španiji raste brzim tempom. Tvornice proširuju proizvodne linije, što stvara hiljade novih radnih mjesta – podatak koji je naišao na veliko odobravanje u državi gdje je 26 posto stanovništva nezaposleno.

Međutim, analitičari upozoravaju na to da Španija mora postaviti dugoročnu strategiju, kako bi njena autoindustrija pokrenula cjelokupni ekonomski oporavak.

Iako nema mnogo domaćih proizvođača u autoindustriji, Španija je tik iza Njemačke po proizvodnji, a automobili su i njen najveći izvoz. Fordova fabrika u Valenciji konstantno povećava proizvodnju i upošljava nove radnike. Trenutno ih radi blizu 7.000, zbog čega iz Forda tvrde da su jedan od ključnih ekonomskih pokretača za tu regiju.

“Prije dolaska Forda 1973. godine ovo je bio poljoprivredni kraj. Industrije gotovo da nije bilo. Tokom godina se uz našu fabriku razvila i cijela mreža dobavljača različitih komponenti, tako da sada imate automobilsku industriju nalik onoj u Njemačkoj”, kaže Pepe Perez, glasnogovornik Forda.

U posljednja tri mjeseca ovaj proizvođač je u ovoj državi pokrenuo proizvodnju modela Tranzit i Kuga. Investirano je 800 miliona eura i otvoreno novih 1.100 radnih mjesta. Sindikat radnika je oduševljen, budući da su se tokom krize morali nositi s kompromisima poput smanjivanja, pa čak i zaleđivanja plata, kako bi sačuvali sva radna mjesta.

Globalni proizvodni centri

“Uvijek se trudimo postići dogovor koji je dobar i za kompaniju i za radnike. Razmišljamo dugoročno, kako bismo sačuvali radna mjesta i kvalitetne plate. To su dva glavna pitanja koja koristimo u svim pregovorima s menadžmentom”, ističe sekretar sindikata radnika Carlos Faubel.

Pad prodaje automobila tokom proteklih šest godina najviše je pogodio evropske proizvođače srednje klase, poput francuske grupacije Peugeot-Citroen. Jedno od rješenja za mnoge kompanije bilo je prebacivanje proizvodnje u države s jeftinijom radnom snagom. Upravo je to sreća u nesreći za španske radnike. Industrija je sad u procvatu, ali analitičari smatraju da se treba gledati dugoročno.

“Bitno je za industriju da se poveća proizvodnja i prihvati koncept da njihovi proizvodi nisu samo za domaće ili evropsko tržište, nego i za ostatak svijeta, jer u svijetu se stvaraju globalni proizvodni centri, što bi Španija definitivno mogla postati”, smatra Anil Valsan iz konsultantske firme Ernest&Young.

Industrijski stručnjaci dodaju da jeftina radna snaga nije dovoljna za rast autoindustrije u Španiji. Osim razvijanja domaćih brendova, poput Seata, istraživačko-razvojni centri neophodni su kako bi zemlja dugoročno postala manje zavisna od stranih partnera i fabričke proizvodnje.

Izvor: Al Jazeera i agencije