Brzi internet u Sloveniji postaje ‘univerzalno pravo’

Pravo na internet širokog pojasa će se staviti u paket prava na osnovne telekomunikacijske usluge (EPA)

Svako selo u Sloveniji dobit će pravo priključka na internet širokog pojasa minimalne brzine prenosa podataka od 10 megabita u sekundi, a pravo će se početi ostvarivati od kraja juna ove godine, objavila je slovenska državna Agencija za telekomunikacijske usluge.

Riječ je o tome da će pravo priključka na internet širokog pojasa prvi put biti uključeno na listu “univerzalnih” komunikacijskih usluga koje moraju biti pristupačne svim konačnim korisnicima, prenosi Fena.

Time će se pravo na internet širokog pojasa staviti u paket prava na osnovne telekomunikacijske usluge, kao što su pravo na priključivanje na fiksnu telefonsku mrežu ili pravo na telefonsku govornicu u svakom naselju.

Korisnici biraju način usluge

Univerzalna komunikacijska usluga predstavlja minimalnu košaricu komunikacijskih usluga koja mora biti pristupačna svim korisnicima u svakom dijelu zemlje, a trenutno je na osnovi ugovora koji traje do kraja iduće godine izvodi državni Telekom Slovenije.

Nova odluka Agencija za telekomunikacijske usluge kojom se pravo na internet širokog pojasa uključuje na listu minimalno garantiranih komunikacijskih usluga bit će u petak objavljena u Službenom listu, a treba je početi realizirati najkasnije krajem juna ove godine, objavio je mariborski dnevni list Večer.

Budući ponuđač univerzalne komunikacijske usluge s pravom na širokopojasni internetski priključak moći će sam izabrati način kako tu uslugu osigurati korisnicima koji sada nemaju te mogućnosti zbog tehničkih ograničenja ili specifične lokacije.

Pravo na povrat uloženih sredstava

Oni će se moći odlučiti za osiguranje takvog interneta putem fiksnoga, mobilnog, hibridnog ili satelitskog priključivanja, a imat će pravo i na povrat uloženih sredstava, odnosno subvenciju države, prenosi Hina.

Procjenjuje se da je u Sloveniji, koja ima vrlo razvijenu mogućnost priključivanja na internet za stanovništvo, još gotovo 4.600 domaćinstava koja na komercijalnoj osnovi ne mogu dobiti pristup internetu širokog pojasa, a disperzirana su po cijeloj zemlji.

Slovenija će odlukom Agencija za telekomunikacijske usluge postati šesta država u Evropi koja pravo na internet širokog pojasa uvodi kao univerzalno pravo, navodi mariborski list.

Izvor: Agencije