Brojni strani radnici stradali u Bejrutu još nisu identificirani

Mnogo je nestalih koje ne možemo identificirati, rekao je guverner Bejruta Marwan Abboud (EPA)

Brojni strani radnici i vozači kamiona koji su nestali i za koje se pretpostavlja da su stradali u razornoj eksploziji u Bejrutu otežavaju identifikaciju žrtava, rekao je gradski guverner.

„Mnogo je nestalih koje ne možemo identificirati. Među njima su vozači kamiona i strani radnici”, rekao je guverner Bejruta Marwan Abboud televiziji Al Jadeed. Ta tijela nitko ne identificira, to je težak posao za koji treba vremena, zaključio je Abboud, prenijela je Hina.

Sirijska vlada izvijestila je da je među 158 ljudi za koje je potvrđeno da su poginuli u eksploziji u bejrutskim lučkim skladištima oko 45 sirijskih državljana. Sirijci su u Libanu najzastupljeniji strani radnici koji su zaposleni u građevinarstvu, poljoprivredi i prijevozu.

Antivladine demonstracije

Libanski policajci ponovno su u nedjelju suzavcem pokušavali rastjerati demonstrante nedaleko od zgrade parlamenta u Bejrutu koji su na njih bacali kamenje, drugi dan protuvladinih demonstracija koje je izazvala razorna eksplozija u luci u utorak.

Na prilazu Trgu parlamenta izbio je požar dok su se demonstranti pokušavali probiti u ograđeno područje. Demonstranti su se probili i u urede ministarstva stanovanja i prometa.

Svjetske sile dogovorile su na hitnoj donatorskoj konferenciji u nedjelju da će osigurati “veliku” pomoć Bejrutu za oporavak od eksplozije koja je uništila velik dio grada, poručivši da neće iznevjeriti libanski narod.

Ekspolozija je potakla antivladine demonstracije u Bejrutu

Istovremeno, strane zemlje zatražile su transparentnost u korištenju pomoći s obzirom na to da opozicija smatra da je vlada jako korumpirana.

Neki svjetski državnici, poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, također su zatražili hitne ekonomske i druge ferorme u Libanu, kako bi se zemlja izvukla iz krize.

U eksploziji više od 2.000 tone amonijeva nitrata u bejrutskoj luci u utorak poginulo je najmanje 158 ljudi, a ozlijeđeno je više od 6.000. Uništene su cijele gradske četvrti, mnoga poduzeća i važni silosi žita.

Izvor: Agencije