Brojni gradovi u Bugarskoj zabranjuju nikab

Nikab
Savjetodavno tijelo Vlade 2015. je zaključilo da je zakon nepotreban jer samo 200 do 400 žena nosi burku ili nikab (AP)

Piše: Natalia Žaba

Kako prenosi Balkan Insight, samo nedelju dana nakon proglašenja zabrane nikaba u Pazardžiku, gradiću u južnoj Bugarskoj sa 70.000 stanovnika, i druge opštine uvele su istu zabranu.

Nikab ne sme više da se nosi u javnim prostorima grada u centralnoj Bugarskoj, Staroj Zagori.

Inače, dok u Pazardžiku zabrana nikaba je odgovor lokalnih vlasti na fenomen prihvatanja selefizma od lokalne romske zajednice, drugi bugarski gradovi, koji slede isti primer, ove mere uzimaju kao preventivu, jer kako kažu, u tim opštinama ili nema muslimanske populacije ili nikab nije nošnja, koja može se primetiti u tim područjima.

Kazna za kršenje novog zakona u Staroj Zagori je čak 5.000 leva, što je oko 2.500 evra, dok u Pazardžiku kazna za nošenje nikaba u javnom prostoru iznosi 250 do 500 evra, prenosi Balkan Insight.

Populistički pokušaj nacionalističkih stranaka

O sličnom zakonu će se glasati 17. maja u skupštini drugog najvećeg grada u Bugarskoj – Plovdivu, gde u jednom od gradskih kvartova – Stolipnovu, živi više od 40.000 Roma. Isti pravni projekti se spremaju i za Haskovo, Shumen i Hamani.

Bugarska novinarka Zornitsa Stoilova, koja je pratila tu temu, kaže da ove mere mogu da se protumače kao populistički pokušaj dveju nacionalističkih stranaka (projekt su predale Nacionalni Front za spas Bugarske i Bugarski Nacionalni Pokret) da preokrenu pažnju sa Zakona o izborima, koji te stranke žele da promene, a zbog čega dobijaju mnoge kritike.

Muslimani čine skoro 13 procenata bugarskog stanovništva, a do sad bugarske službe nisu zabeležile odlazak bugarskih građana na strana ratišta, niti zainteresovanost ISIL–a tim područjima.

Uskoro će se novi zakon o zabrani nikaba razmatrati i u skupštini Bugarske.

Izvor: Al Jazeera