Brojni građani odali počast ubijenom Nemcovu

Veliki broj građana odao je počast ubijenom oporbenom čelniku Borisu Nemcovu, na komemoraciji održanoj u Moskvi.

Posmrti ostaci Borisa Nemcova bili su izloženi u Centru Saharov, muzeju posvećenom ljudskim pravima i sovjetskom disidentskom akademiku Andreju Saharovu, a pokop će se obaviti na moskovskom groblju Trojekurovskoje.

Majka Nemcova sjedila je pred otvorenim kovčegom, kako nalaže pravoslavna tradicija.

Mnoge javne osobe došle su odati posljednju počast i položiti cvijeće, među njima bivši premijer Mihail Kasjanov i američki veleposlanik John Tefft. Osim njih, pokopu će nazočiti i nekoliko veleposlanika europskih zemalja i drugih stranih dužnosnika.

Prisutni ispred centra Saharova su u trenutku kada su pogrebna kola s njegovim posmrtnim ostacima krenula prema groblju, počeli aplaudirati i uzvikivati: “Slava herojima!”, “Heroji ne umiru!” i “Rusija će biti slobodna!”.

Djevojka napustila Moskvu

Glavna svjedokinja ubojstva ruskog oporbenog političara Borisa Nemcova, ukrajinska manekenka Ana Durickaja, napustila je Moskvu dan prije pokopa ubijenog političara, objavio je glasnogovornik ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova Jevgen Perebjinis.

On je na Twitteru objavio kako je Durickaja “krenula za Kijev” i da su joj “ukrajinski diplomati u Moskvi pružile svu neophodnu pomoć za povratak kući”, prenijela je agencija AFP.

Durickaja, koja je bila u društvu Nemcova kad je ubijen u petak uvečer u Moskvi, ranije je izjavila kako nije vidjela ubojicu, već samo njegov automobil.

Napomenula je kako nije primijetila ništa sumnjivo u trenucima prije ubojstva, a tokom samog čina nije uspjela dobro vidjeti ubojicu, prenijele su agencije.

Policija je, kako je navela, stigla na mjesto zločina 10 minuta poslije njenog poziva.

Pod stalnim nadzorom

Durickaja se tada žalila na to da je u Moskvi drže pod stalnim nadzorom i da joj, unatoč tome što je dala sve informacije istražiteljima, ruske vlasti ne dozvoljavaju da napusti Rusiju, “zbog osobne sigurnosti”.

“Tri dana me policijska kola prate do Istražnog odbora. I ne govore mi kad ću moći otići, ni zašto me drže ovdje”, požalila se ona ukrajinskim medijima.

Njemcov je ubijen u petak kasno uvečer u centru Moskve, nedaleko od Kremlja, dan uoči velikog mitinga koji je pripremala opozicija.

Ruski istražni organi istražuju pet mogućih motiva za ubojstvo Nemcova, uključujući prijetnje koje je dobio zbog svog stava prema napadu na francuski satirični list Charlie Hebdo, a razmatraju se i mogući poslovni i osobni motivi.

Obama: Znak pogoršanja klime u Rusiji

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako je ubojstvo ruskog oporbenog političara znak pogoršanja klime u Rusiji, gdje je poštivanje građanskih prava i slobode medija posljednjih godina nazadovalo.

Obama je pozvao ruske vlasti na sveobuhvatnu istragu ubojstva, istaknuvši da likvidacija Nemcova predstavlja “indikaciju klime u Rusiji u kojoj se civilno društvo, neovisni novinari i ljudi koji komuniciraju putem interneta osjećaju sve ugroženijima i ograničenijima”.

Razvoj situacije sugerira da će ruska javnost ubuduće informacije primati jedino preko državno kontroliranih medija, upozorio je Obama u razgovoru za agenciju Reuters.

Sloboda medija, okupljanja, informacija i temeljnih građanskih prava i sloboda trenutno je u Rusiji u mnogo goram stanju nego prije pet do deset godina, istaknuo je američki predsjednik.

Obama se susreo s Nemcovim tijekom svoje posjete Moskvi 2009. godine, kada je razgovarao s vođama ruske oporbe.

Njegovo ubojstvo je, kaže Obama, “dio onoga što je omogućilo Rusiji da sudjeluje u nekon vrsti agresije na Ukrajinu”.

Zabranjen dolazak na pokop

Latvijskoj zastupnici Sandri Kalniete, koja je željela u utorak nazočiti pogrebu ubijenog ruskog oporbenog političara Borisa Nemcova, nije dozvoljen ulazak u zemlju u međunarodnoj zračnoj luci Šeremetjevo u Moskvi.

“Nakon dva sata čekanja, rekli su mi da mi je odbijen zahtjev za ulazak u Rusiju, na temelju članka 27, točke 1. njihovog zakona. Kada sam pitala o čemu govori taj članak, nitko mi nije mogao odgovoriti”, rekla je Kalniete u telefonskom razgovoru agenciji AFP.

“Pošto sam uvijek jasno govorila o ulozi Rusije u Ukrajini, znam što mi se može jednog dana dogoditi”, nastavila je eurozastupnica i bivša latvijska ministrica vanjskih poslova, ocijenivši “uvredljivom” tu odluku prema Latviji i Europskoj pučkoj stranci, koju je također trebala predstavljati u Moskvi.

U Varšavi je prethodno i predsjednik poljskog Senata Bogdan Borusewicz također rekao da nije dobio rusku vizu.

Izvor: Agencije