Brojne žrtve željezničke nesreće u Turskoj

Guverner Ankare je naveo kako je voz udario u lokomotivu koja služi za kontrolu šina (Twitter/ @Konya ?l Müftülü?ü)

Najmanje sedam osoba je poginulo, a veliki broj ih je povrijeđen u nesreći brzog voza u četvrtak ujutro u Ankari, prenose agencije.

Guverner Ankare Vasip Sahin kazao je novinarima kako su “43 osobe povrijeđene, dok je, nažalost, sedam naših sugrađana poginulo” u nesreći voza koji je putovao od turske prijestolnice ka centralnoj provinciji Konya.

Sahin je naveo kako je brzi voz udario u lokomotivu koja vrši provjere šina.

Dodao je kako se nastavljaju operacije potrage i spašavanja te kako su u toku “tehničke istrage” kako bi se utvrdilo šta je tačno dovelo do nesreće u distriktu Yenimahalle.

Snimci sa lica mjesta pokazuju pripadnike hitnih službi na licu mjesta, tokom napora da spasu ljude iz vagona koji su zarobljeni ispod uvrnutih metalnih dijelova nadvožnjaka na željezničkoj stanici Marsandiz, zapadno od Ankare.

Ranije nesreće

Ne zna se kojom su brzinom išli vozovi kada je došlo do tragedije.

Nesreća se desila u stanici na kojoj ne staje brzi voz Ankara – Konya.

Turska je bila poprište nekoliko drugih teških željezničkih nesreća proteklih mjeseci.

Ovog jula je 10 osoba poginulo, a više od 70 ih je povrijeđeno kada je putnički voz iskočio iz šina na sjeverozapadu države, nakon što su velike kiše dovele do urušavanja dijela šina.

Prošlog mjeseca je 15 osoba povrijeđeno kada se putnički voz sudario s teretnim u centralnoj provinciji Sivas Konya, 260 kilometara jugozapadno od Ankare.


Snimci agencije Anadolija sa mjesta nesreće

Izvor: Al Jazeera i agencije