Brojna samoubistva američkih veterana

Samoubistvu su skloniji veterani stariji od 50 godina, pokazuju podaci (EPA)

Dan nakon što se Velika Britanija suočila sa historijskom objavom Chilcotovog izvještaja u kojem je otkriveno da su pogrešni  obavještajni podaci i loše odluke doveli do invazije na Irak, američko Ministarstvo za pitanja veterana (VA) je objavilo najnovije statističke podatke o samoubistvima veterana, od kojih se većina borila u Iraku i Afganistanu.

Godine 2014. u prosjeku 20 veterana dnevno je sebi oduzimalo živote, što je nešto manji broj od procjene prethodne vlade, ali su zdravstveni zvaničnici oprezni u donošenju zaključka da se problem samoubistava smanjuje.

Umjesto toga, oni kažu da se Ministarstvo oslanja na najsveobuhvatniju bazu podataka do sada, čime je otežano poređenje sa prethodno provedenim studijama, a novi sistem vjerovatno pruža tačniji prikaz nego što je ranije zabilježeno, prenosi Daily Sabah.

Godine 2013. Ministarstvo je procijenilo da svakog dana 22 veterana počini samoubistvo. Ova brojka je postala okosnica u vijestima i emisijama te u izjavama političara i aktivističkih grupa koji naglašavaju važnost problema. Ali je taj broj bio zasnovan na podacima prikupljenim iz manje od polovine saveznih država.

Neke države sa velikim brojem veterana nisu učestvovale u studiji, uključujući Kaliforniju i Teksas. Udruženja veterana su pozvala VA da proširi svoju bazu podataka i da uključi podatke Ministarstva odbrane kako bi se identificirali veterani koji se nisu uključili u brojne programe Ministarstva za pitanja veterana. A to je ono što je sada učinjeno.

Dr. David Shulkin, podsekretar za zdravstvenu zaštitu Ministarstva za pitanja veterana, rekao je za AP da su podaci korišteni za posljednje projekcije samoubistava prikupljeni iz svih saveznih država i američkih teritorija te da je to Ministarstvo provelo najveću analizu evidencije veterana.

Precizniji podaci

On je rekao da je da ti podaci pružaju više informacija o tome gdje preusmjeriti sredstva i koji veterani su najskloniji samoubistvu, ali nije bio spreman da pruži čvrste odrednice o sveukupnom trendu i da li se situacija poboljšava.

“Dvadeset na dan nije mnogo različito od 22”, rekao je Shulkin. “To je zaista previsoka brojka”.

Pažnja na samoubistva veterana je skrenuta u vrijeme kada je objavljena informacija da je u porastu broj veterana koji traže medicinsku pomoć nakon povratka iz sukoba na Bliskom istoku. Ipak, podaci Ministarstva za pitanja veterana nastavljaju da pokazuju da su samoubistva uglavnom počinili stariji veterani. Gotovo dvije trećine veterana koji su počinili samoubistvo su bili stariji od 50 godina.

Među veterankama, rizik od samoubistva je 2,4 puta viši nego među ženama civilima.

Godine 2014. stopa samoubistava među veterankama je bila 18,9 na 100.000 ljudi. Stopa samoubistava žena u civilnoj populaciji je bila 7,2 na 100.000 ljudi, navodi Ministarstvo za pitanja veterana.

Shulkin je rekao da je prevencija samoubistava glavni prioritet za to ministarstvo. On je rekao da su prošle godine zaposlena još 446 psihologa, te 80 novih psihijatara.

Također je zaposleno 60 novih radnika za Veteransku kriznu liniju, čime se olakšava da se pozivi veterana lokalnim medicinskim ustanovama u sklopu VA prespajaju na telefonske linije za pomoć ljudima koji razmišljaju o samoubistvu.

On je rekao da podaci Ministarstva za pitanja veterana također pokazuju da su manje šanse da oni kojim bude pružena pomoć u ustanovama za psihološku pomoć počine samoubistvo.

On je naglasio da je ključno da se prestane sa stigmatiziranjem psihološkog savjetovanja kako bi ljudi lakše zatražili pomoć. Shulkin je dodao da VA planira da se udruži sa aktivističkim grupama i američkim kompanijama kako bi se osiguralo da veterani dobiju pomoć.

Izvor: Agencije