Brojna pitanja pred Nikolićem i Josipovićem

Tokom Josipovićeve posjete Beogradu najavljeno je i njegovo obraćanje poslanicima Skupštine Srbije (Goran Stanz / Pixsell)

Predsjednici Srbije i Hrvatske – Tomislav Nikolić i Ivo Josipović sastaće se u srijedu u Beogradu, a tokom cjelodnevne posjete najavljeno je i obraćanje hrvatskog predsjednika poslanicima Skupštine Srbije.

Osim odvojenog razgovora dvojice predsjednika, predviđen je i susret dvaju delegacija te potpisivanje Sporazuma o saradnji Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Nakon obraćanja medijima predsjednika Nikolića i Josipovića, hrvatski predsjednik će se na posebnoj sjednici u Domu Narodne skupštine obratiti poslanicima te će se potom Josipović i Nikolić sastati i sa predstavnicima udruženja interno raseljenih lica.

Nikolić za konkretan dogovor

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je žaljenje što tokom predstojećeg susreta sa hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem neće biti postignut neki konkretan sporazum.

„Susrećemo se na način kako je to bilo sa mojim prethodnikom, a to je više bazirano na odnosu dva predsednika, umesto da se unaprede odnosi dve države“, ocijenio je Nikolić, a prenijela Služba predsjednika Srbije za saradnju s medijima.

„Bio sam spreman na konkretan dogovor, a nedavno smo bili iznenađeni da neće doći do povlačenja hrvatske tužbe za genocid“, dodao je Nikolić.

Ipak, predsjednik Nikolić je nedavno, u intervjuu za zagrebački Jutarnji list, ocijenio da je stanje međudržavnih odnosa Srbije i Hrvatske „bolje nego što je ikada bilo“ zato što je, kako je rekao, „iskrenije nego što je ikada bilo“.

„Naravno da sve moramo popraviti, lečiti bolna mesta, zatvoriti čelična vrata svoje prošlosti i to ostaviti istoriji. Ostaviti sećanja i okrenuti se sadašnjosti i budućnosti“, poručio je Nikolić.

Više susreta na marginama skupova

Dva predsjednika su se više puta do sada sastajali na marginama međunarodnih skupova, pa je tako Nikolić bio u Zagrebu na proslavi povodom ulaska Hrvatske u EU, ali susret u srijedu biće prvi bilateralni sastanak dvojice predsjednika otkako je Nikolić došao na čelo Srbije krajem maja prošle godine.

“Voleo bih da mi se ukaže na lokacije na kojima su grobnice i prekopaćemo svaki centimetar kako bi tu anatemu skinuli sa svojih leđa”, obećao je Nikolić.

„Uveren sam da je do ovog susreta trebalo da dođe ranije. Što se mene tiče, poziv ili prihvatanje poziva bilo je potpuno otvoreno i to sam više puta javno rekao. Očekivao sam samo kada će predsednik Josipović da odluči da više ne bude ljut zato što su mediji i poneki ljudi u Srbiji pogrešno tumačili moje izjave i gospodin Josipović je tu pronalazio razloge da se ne susretnemo“, objašnjavao je Nikolić svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici na početku mandata.

Obećao je da je, zajedno sa predsjednikom Josipovićem, spreman da otvori teme koje još predstavljaju kamen spoticanja u odnosima Srbije i Hrvatske, pa najavljuje razgovore o granicama, pitanju srpske imovine, neriješenim pravima, kao i o nestalim osobama.

„Zaista sam otvoren za temu o nestalim osobama, jer se povremeno u javnosti spominje priča da i u Srbiji ima nekih grobnica, još uvek neotkrivenih, gde su pokopani hrvatski građani. Voleo bih da mi se ukaže na te lokacije i prekopaćemo svaki centimetar kako bi tu anatemu skinuli sa svojih leđa“, poručio je predsjednik Srbije.

Na kraju, najavio je i kako se razgovarati i o pravima Hrvata u Srbiji, odnosno o pravima Srba u Hrvatskoj.

Ćirilica neće opteretiti susret

Hrvatski predsjednik Josipović u Srbiju stiže u trenutku kada su u Hrvatskoj uzavrele strasti zbog postavljanja ćiriličnih ploča u Vukovaru, ali i kada mediji ponovo spekulišu da zvanični Zagreb, nasuprot ranijim najavama, ne namjerava da povuče tužbu za genocid pred Međunarodnim sudom pravde.

U odnosima dvije zemlje postoje neriješena pitanja, ali predsjednici  ističu spremnost da o tim pitanjima razgovaraju i ukazuju na potrebu jačanja saradnje.

“Ne mislim da su te tužbe za genocid odlučujuće za naše odnose”, rekao je Josipović za beogradske medije.

„Međusobne tužbe Srbije i Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu nisu odlučujuće za odnose dvije zemlje. Odluka o tome je na vladama. Za nju treba imati i motiva i hrabrosti. Vrijeme ide. Važan je faktor i strah politike kako će javnost reagirati na povlačenje tužbi ili na neke uvjete koji bi se za to morali ostvariti. Ne mislim da su te tužbe odlučujuće za naše odnose. Postupak u Haagu završit će se ovako ili onako, a život i potreba suradnje ići će dalje. Zapravo, s velikom sigurnošću bih mogao reći kako će se završiti postupak u Haagu, ali mi funkcija ne dopušta da to javno kažem“, rekao je Josipović u intervjuu za Politiku.

Naveo je i da se ulaskom Hrvatske u EU u suštinskom smislu u odnosima te zemlje sa Srbijom ništa nije promijenilo, navodeći da su i Zagreb i Beograd i dalje usmjereni na otvaranje stalno novih mogućnosti za saradnju.

U Zagrebu ne očekuju da će „slučaj ćirilica“ opteretiti posjetu Josipovića Beogradu, nego se može očekivati da hrvatski predsjednik ponovi ono što je višu puta izjavljivao u Hrvatskoj povodom skidanja dvojezičnih ploča – da je to neprihvatljivo i „sramota za sve“.

Izvor: Agencije