Broj zaraženih korona virusom prešao sedam miliona

SAD ima najveći broj preminulih, njih 110 hiljada (EPA)

Broj slučajeva korona virusa u svijetu u subotu je prešao sedam miliona, s velikim rastom broja zaraženih u Brazilu i Indiji, pokazuju podaci agencije Reuters. 

Oko 30 posto zaraženih, njih dva miliona, nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama. Latinska Amerika bilježi drugi najveći broj potvrđenih slučajeva, njih 15 posto. 

Broj mrtvih u svijetu približava se brojci od 400 hiljada. Četvrtina svih žrtava je u SAD-u, no taj broj ubrzano raste u Južnoj Americi. 

Broj smrtnih slučajeva povezanih s korona virusom u pet mjeseci u ovom trenutku je jednak broju ljudi koji godišnje umru od malarije, jedne od najsmrtonosnijih zaraznih bolesti, navodi britanska agencija, prenijela je Hina. 

Prvi slučaj COVID-a 19 zabilježen je 10. januara u kineskom gradu Wuhanu, no broj mrtvih je prešao granicu od 100 hiljada tek u aprilu, prema podacima agencije Reuters.

Trebalo je samo 23 dana da brojka naraste s 300 na 400 hiljada. 

SAD ima najveći broj preminulih, njih 110 hiljada. Smrtnih slučajeva sve je više i u Brazilu koji bi uskoro mogao prestići Ujedinjeno Kraljevstvo koje je trenutno iza SAD-a. 

Procjenjuje se da je stvarni broj preminulih puno veći od službenih podataka jer mnoge države nemaju dovoljno testova, a dio njih ne broji one koji su preminuli izvan bolnica. 

Njemačka i još tri države članice Evropske unije najavile su nedavno da žele formirati savez koji bi osigurao pristup i poštenu distribuciju vakcine protiv korona virusa širom svijeta kad bude pronađena i odobrena, piše dnevnik Handelsblatt.

Vakcina na listi prioriteta

List citira njemačkog ministra zdravstva Jensa Spahna i njegove kolege iz Francuske, Italije i Holandije, koji su u pismu Evropskoj komisiji napisali da je pristup vakcini “danas jedno od najvažnijih pitanja za Evropsku uniju”.

Zbog toga te države, koje su među osnivačima Unije, udružuju snage “radi postizanja najbržeg i najboljeg mogućeg rezultata pregovora s ključnim igračima u farmaceutskoj industriji”.

Žele spriječiti scenarij u kojem bi u utrci za vakcinu protiv korona virusa Evropska unija izgubila od Sjedinjenih Američkih Država i Kine, piše list.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) također je pokrenula globalnu inicijativu za ubrzani razvoj i ravnomjernu distribuciju vakcine, dijagnostike i tretmana protiv COVID-a 19, dok istovremeno brojni pojedinci i grupe također pokušavaju dati doprinos u pronalasku vakcine protiv korona virusa.

Izvor: Agencije