Oglasi

Broj zahtjeva za azil u EU kao prije krize

U istraživanju pograničnih jedinica i obalske straže procijenjeno je da je prošle godine u Evropsku uniju ilegalno ušlo više od 150.000 ljudi.
Najveći pad zahtjeva za azil zabilježen je u Rimu, dok je na Kipru porastao 70 postoEPA

Prijave za politički azil u Evropskoj uniji opale su od prošle godine do nivoa pre migracione krize iz 2015. godine, saopštili su iz Statističke agencije EU-a.

U istraživanju pograničnih jedinica i obalske straže agencije Frontex procenjeno je da je prošle godine u EU ilegalno ušlo preko 150.000 ljudi, dok je u 2015. godini registrovan ulazak oko milion izbeglica, što je istovremeno najveća migracija od Drugog svetskog rata.

Na vrhuncu migracione krize broj tražilaca azila premašio je 1,2 miliona ljudi, preneo je Reuters.

Pad broja tražilaca azila 11 posto

U 2018. godini broj tražilaca azila je opao na 580.000, što je pad od 11 odsto u odnosu na 2017. godinu i povratak na stanje pre krize, odnosno na stanje iz 2014. godine.

Što se tiče broja podnetih aplikacija azilanata, Nemačka je ostala primarna destinacija, a odmah za njom slede Francuska, Grčka Španija i Italija.

Najveći pad je zabeležen u Rimu, dok je broj prijava za azil na Kipru porastao za 70 odsto, što je najveći porast u svih 28 država članica EU-a.

Azilanti su i dalje u najvećem broju sirijski državljani, za njima slede državljani Avganistana i Iraka.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.