Oglasi

Broj siromašne djece porast će na 672 miliona

Organizacije Save the Children i UNICEF upozoravaju na posljedice korona virusa na najmlađe.
Organizacije pozivaju na novčane transfere, hranu u školama i dječije dodatke za rješavanje hitnih finansijskih potrebaReuters

Dvije glavne dječije organizacije navode da bi broj djece u zemljama sa siromašnim i srednjim prihodima koja žive ispod granice siromaštva mogao porasti za 86 miliona, odnosno na ukupno 672 miliona do kraja ove godine, kao rezultat ekonomskog utjecaja pandemije korona virusa, javlja AP.

UNICEF i humanitarna organizacija za zaštitu prava djece Save the Children u analizi objavljenoj u utorak naveli su da su gotovo dvije trećine sve djece koja žive u siromaštvu u supsaharskoj Africi i južnoj Aziji, prenosi Tanjug.

Brzo širenje sistema socijalne zaštite

Sada bi zemlje širom Evrope i srednje Azije mogle primijetiti porast za 44 posto u regiji, dok bi u Latinskoj Americi i na Karibima on mogao biti približno 22 posto.

Da bi ublažili uticaj pandemije, Save the Children i UNICEF pozvali su na brzo i masovno širenje sistema socijalne zaštite i niz programa, uključujući novčane transfere, hranu u školama i dječije dodatke za rješavanje hitnih finansijskih potreba.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.