Broj otpuštenih u SAD-u premašio 40 miliona

Nekim radnicima upućeni su pozivi da se vrate na posao (EPA)

U SAD-u je prošle sedmice podnesen još 2,1 milion novih zahtjeva za dobijanje naknade za nezaposlenost, saopćilo je Ministarstvo rada.

Broj ljudi koji su od sredine marta ostali bez posla zbog pandemije korona virusa premašio je 40 miliona, javio je Al Jazeerin reporter iz Washingtona Ivica Puljić.

U posljednjih deset sedmica, kako je naveo, zabilježeno je 40,7 miliona nezaposlenih u SAD-u.

Tanjug prenosi da je ovo osma sedmica zaredom da broj novih prijava za dobijanje naknade opada u odnosu na martovski rekord od gotovo 6,9 miliona u jednoj sedmici, ali njihov nivo i dalje daleko nadmašuje dosadašnji historijski maksimum.

Najnoviji zahtjevi, po ocjeni New York Timesa, možda nisu isključivo rezultat novih otpuštanja nego i činjenice da državne agencije za nezaposlene, koje su zatrpane gomilom zahtjeva, kasne s njihovim prosljeđivanjem nadležnim službama.

Naredba “ostani kod kuće” i ograničenja poslovanja ukidaju se širom zemlje, a nekim radnicima upućeni su pozivi da se vrate na posao.

Pad ekonomije za pet posto

Ipak, ponovno otvaranje ekonomije i dalje je neujednačeno i nepotpuno jer pandemija korona virusa još sputava poslovanje, dodaje list.

U isto vrijeme Ministarstvo finansija SAD-a objavilo je podatke o bruto nacionalnom proizvodu te zemlje za prva tri mjeseca tekuće godine, prema kojem je on manji za pet posto u odnosu na podatke iz prošle godine, prenijela je Anadolija.

Tržišna predviđanja i prognoze najavljivali su ekonomski pad SAD-a do 4,8 posto.

Najveći udio u smanjenju BDP-a u SAD-u imali su smanjenje potrošnje, investicija, izvoza i uvoza.

Izvor: Al Jazeera i agencije