Raste zaraženost u Evropi, Italija strahuje da će biti ʽopkoljenaʼ

Najgora situacija je u Sjedinjenim Američkim Državama, Brazilu i Indiji (Reuters)

Italija, koja ostaje zatvorena za zemlje Balkana te traži obavezan karantin za sve koji dolaze iz Rumunije i Bugarske, zabrinuta je da će biti “opkoljena” evropskim susjedima, uključujući i Francusku, koje bilježe sve veći broj zaraženih novim korona virusom.

“Francuska, Španija, Balkan: Italije je opkoljena zarazom”, upozorava u ponedjeljak dnevni list Il Corriere della Sera koji je objavio infografiku o porastu slučajeva zaraze virisom SARS-CoV-2 u posljednjoj sedmici u evropskim državama, piše Hina pozivajući se na AFP.

Po broju novozaraženih prednjači Španija, a slijede Rumunija, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Poljska.

Italija, daleko iza spomenutih zemalja, u nedjelju je zabilježila dva smrtna slučaja, najmanje od 21. februara kada su umrli prvi pacijenti oboljeli od COVID-a 19.

Zatvorene granice

Broj novozaraženih, objavile su vlasti, nije tako dobar – 463 u 24 sata, ali je stanje pod kontrolom.

Italijani strahuju od novih žarišta, posebno od uvezenih slučajeva, poput 30 mladih Italijana iz Venecije koji su ljetovali u Hrvatskoj.

“Moramo biti spremni: tokom iduće dvije sedmice broj zaraženih će se po povratku iz inozemstva povećati”, ocijenio je Rodolfo Punzi, direktor odjela za za zarazne bolesti u bolnici u Napulju.

Italija je uspostavila sanitetski kordon prema nekim zemljama i zatvorila svoje granice za putnike s Kosova, Srbije, Crne Gore, BiH, Sjeverne Makedonije i Moldavije. Za Bugare i Rumune uvela je dvosedmični karantin.

Broj oboljelih od korona virusa premašio 20 miliona

Broj oboljelih od virusa COVID-a 19 premašio je 20 miliona i sada iznosi 20.023.522, objavljeno je na stranici Worldomerters, prenosi Tanjug.

Od početka epidemije preminulo je 733.995 osoba, a oporavilo se skoro 13 miliona.

Trenutno je aktivno 6.391.539 slučajeva, a od ukupnog broja oboljelih jedan posto njih je u kritičnom stanju.

Najgora situacija je u Sjedinjenim Američkim Državama, Brazilu i Indiji, koje bilježe višemilionske slučajeve, a zatim slijede Rusija, Južnoafrička Republika, Meksiko i Peru.

Rekordan broj smrtnih slučajeva u Australiji

Australija je u ponedjeljak zabilježila rekordan dnevni broj smrtnih slučajeva povezanih s korona virusom dok je broj novozaraženih najniži u posljednje dvije sedmice.

Službenici druge najnaseljenije australske države Viktorije koja je postala žarište u drugom valu zaraze izvijestili su da je u posljednja 24 sata od virusa umrlo 19 ljudi. Uz smrti koje su zabilježene u drugim državama to predstavlja najveći pojedinačni porast smrtnih slučajeva, piše Hina.

Viktorija je u posljednja 24 sata zabilježila i 322 nova slučaja zaraze, što je najmanji dnevni broj od 29. jula.

Australija je s oko 21.000 zaraženih i 314 smrti još daleko od brojnih drugih razvijenih država.

Italija sada na 16. mjestu

Od evropskih zemalja, pored Rusije, najgora situacija je u Španiji gdje je od pojave virusa oboljelo 361.442, a preminulo 28.503 osoba i koja se po broju oboljelih nalazi na 10. mjestu u svijetu.

Italija koja je jedno vrijeme bila druga po broju oboljelih sada je na 16. mjestu sa 250.566 oboljelih i 35.205 preminulih.

Kina, u kojoj se virus prvi put pojavio, bilježi 49 novih slučajeva, dok je u toj zemlji ukupno oboljelo 84.668 osoba, a preminulo 4.634.

Kada se radi o bliskoistočnim zemljama, najteža situacija je u Iranu gdje je oboljelo ukupno 326.712, a umrlo 18.427 osoba.

Izvor: Agencije