Broj novorođenih u BiH 40 posto manji nego 1997.

U Bosni i Hercegovini je 20 općina u 10-godišnjem periodu pretrpjelo smanjenje novorođenih na godišnjem nivou i više od 40 procenata (Reuters)

Prošle godine u Bosni i Hercegovini je rođeno 28.600 beba, što je za 40 posto manje nego 1997. godine kada je rođeno 48.300 beba, a u prvih devet mjeseci ove godine pad novorođenih se nastavlja, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na bosanskohercegovačke medije.

U Bosni i Hercegovini je 20 općina u 10-godišnjem periodu pretrpjelo smanjenje novorođenih na godišnjem nivou i više od 40 procenata, piše Klix.ba.

Kako se navodi, jedan od glavnih uzroka takvog stanja je emigracija stanovništva, mada ne postoje egzaktni pokazatelji toga.

Vitalna statistika

Trend iseljavanja građana Bosne i Hercegovine, najviše u zemlje Zapadne Evrope, traje od završetka ratova na području bivše Jugoslavije, a kao najvažniji razlozi koji se pri tome spominju su besperspektivnost, politička klima i kvalitet života.

Dodaje se kako posebno zabrinjava to što u posljednjih nekoliko godina odlaze i zaposlene osobe, čak i pojedinci s mnogo većim primanjima od prosječnih, a emigracije stanovništva se, kako se navodi, najprije mogu vidjeti na parametrima tzv. vitalne statistike Bosne i Hercegovine, prenosi Tanjug pisanje Klixa.

Izvor: Agencije