Broj nezaposlenih u Njemačkoj najniži od 1991.

Pravilo o zapošljavanju građana zapadnog Balkana sadrži i mogućnost zapošljavanja i polukvalifikovanih i nekvalifikovanih radnika, tvrdi Meier (EPA)

Broj nezaposlenih u Njemačkoj dosegao je najniži nivo od 1991. godine, a stopa nezaposlenosti je pala na 5,1 posto, saopćila je u petak Savezna agencija za zapošljavanje u Nirnbergu, prenose agencije.

„Uprkos oslabljenom ekonomskom rastu, tržište rada se i dalje razvija u pozitivnom smjeru“, rekao je šef Savezne agencije za zapošljavanje Detlef Scheele prilikom predstavljanja najnovijih statistika o nezaposlenima za mart.

Kada se poredi sa februarom, u martu je zabilježeno 72.000 nezaposlenih manje, a u usporedbi s martom prošle godine Njemačka broji 157.000 manje osoba bez zaposlenja.

Proljetno oživljavanje tržišta rada je ove godine, zbog neuobičajeno visokih temperatura i lijepog vremena, naročito utjecalo na porast zapošljavanja u sektorima građevine, poljoprivrede i ugostiteljstva.

Građevina i zdravstvo

Scheele je istakao činjenicu da je porast broja zaposlenih koji rade puno radno vrijeme veći za preko 660.000 u usporedbi s prošlom godinom.

Pao je i broj osoba koje ne rade, ali zbog mjera poput prekvalifikacija ne ulaze u statistike nezaposlenih.

No, stručnjaci s Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB) procjenjuju kako zbog slabljenja konjunkture sezonski uvjetovani pad nezaposlenosti neće biti toliko izražen kao prijašnjih godina.

U martu je najviše nepopunjenih radnih mjesta zabilježeno u sektorima građevinarstva, javne uprave, maloprodaji i zdravstvu.

Izvor: Agencije