Broj nasilnih napada na jevrejsku zajednicu u SAD-u udvostručen 2018. godine

Prošle godine je ADL zabilježio 140 antisemitskih incidenta koji se odnose na Izrael i cionizam (EPA)

Nasilni napadi na jevrejsku zajednicu u Sjedinjenim Američkim Državama udvostručeni su prošle godine, a ukupni napadi koji uključuju vandalizam i uznemiravanje su ostali na skoro rekordnom nivou, objavila je u utorak Liga za borbu protiv klevete (ADL).

Izvještaj o antisemitskim incidentima je objavljen tri dana nakon što je napadač pucao u sinagogi u Južnoj Karolini, ubivši jednu ženu i ranivši jednog rabina i još dvoje ljudi.

Liga sa sjedištem u New Yorku zabilježila je 1.879 antisemitskih incidenata, uznemiravanja, vandalizma i fizičkih napada 2018. godine, prenosi Beta.

To je za pet procenata manje nego prethodne 2017. godine kada je bilo 1.986.incidenata, ali treće po obimu otkada ta organizacija prikuplja podatke.

Godine 2017. broj incidenata je povećan za 57 posto u odnosu na 2016. i to je bilo najviše otkako je Liga počela da bilježi incidente prije više od dvije decenije.

Prošle godine je zabilježeno 39 slučajeva fizičkih napada u kojima je bilo 59 žrtava, dok je 2017. bilo 19 napada i 21 žrtva.

Godine 2018. je ubijeno je 11 ljudi i dvoje je ranjeno kada je napadač pucao u sinagogi Drvo života u Pittsburghu u oktobru. Bio je to najsmrtonosniji napad na Jevreje u historiji SAD-a.

Zabilježeni incidenti

Prošle godine je Liga za borbu protiv klevete zabilježila 1.066 slučajeva uznemiravanja definiranih kao situacije u kojoj se Jevreji pojedinci ili grupa osjećaju uznemireni antisemitskim riječima, izgovorenim ili napisanim, ili zbog akcija druge osobe ili grupe.

Takvih incidenata je bilo za pet procenata više nego 2017. Vandalizma je međutim bilo manje, 774 incidenata 2018. godine, što je za 19 posto manje nego prethodne 2017.

U izvještaju se navodi da su poznate ekstremističke grupe ili pojedinci inspirirani ekstremističkom ideologijom odgovorni za 249 antisemitskih incidenata 2018. godine, odnosno 13 procenata ukupno.

To je, kako je navedeno, “najviši nivo antisemitskih incidenata povezanih sa ekstremistima ili ekstremističkim grupama od 2004. godine”.

Prošle godine je ADL zabilježio 140 antisemitskih incidenta koji se odnose na Izrael i cionizam, pri čemu ta organizacija nastoji da ne miješa kritike na račun Izraela i antiizraelske aktivnosti sa antisemitizmom.

Izvor: Agencije