Broj muslimana u Rusiji dostigao 25 miliona

Predsjednik Vijeća muftija Rusije Ravil Gajnetdin (Anadolija)

Broj muslimana koji žive u Rusiji dostigao je 25 miliona, dok iz godine u godinu taj broj konstantno bilježi rast, rekao je predsjednik Vijeća muftija Rusije Ravil Gajnetdin u razgovoru za Anadoliju.

Broj muslimana u Rusiji bilježi rast prvenstveno zbog visoke stope nataliteta, kao i zbog muslimanskih doseljenika iz zemalja srednje Azije, istakao je Gajnetdin.

Naglasio je da većina muslimana u toj zemlji živi na području moskovske regije, kao i u St. Peterburgu i Jekaterinburgu, dodajući da i u regijama Tataristan, Baškortostan i Sjeverni Kavkaz također živi veliki broj muslimana.

Autohtona zajednica u Rusiji

Gajnetdin je napomenuo da su muslimani autohtona zajednica u Rusiji, dodajući da je tokom historije više od 58 zajednica, naroda i etničkih grupa praktikovalo islam u toj zemlji.

“Islam je u Rusiju došao u 7. stoljeću. Savremenici poslanika Muhammeda stigli su u Rusiju 22 godine nakon njegove smrti”, rekao je Gajnetdin.

“Oni su došli u grad koji je sada poznat kao Derbent, a nalazi se u južnom Dagestanu. Prvi ezan u Rusiji proučen je upravo na području Dagestana”, rekao je predsjednik Vijeća muftija Rusije.

Inače, većinu muslimana u Rusiji čine suniti hanefijske pravne škole.

Izvor: Agencije