Broj mrtvih u Nepalu prešao 2.400

Ljekari su u nedjelju izveli stotine pacijenata na ulice nepalskog glavnog grada kada je naknadni potres uzdrmao bolnice i zgrade već oštećene u potresu u kojem je poginulo više od 2.400 ljudi.

Agencije pišu o bolesnim i povrijeđenim ljudima koji leže na ulici ispred univerzitetske bolnice Kathmandu. Ljekari su nakon današnjeg snažnog potresa bili prisiljeni ispred bolnice podići šator u kojemu je priručna operacijska dvorana, kako bi ondje pružili pomoć najugroženijima.

“Ovdje imamo samo jednu operacijsku dvoranu, a trebalo bi nam ih bar 15”, kazao je hirurg ortoped Dipendra Pandey, dodajući da je od subote sa saradnicima obavio 36 vrlo teških operativnih zahvata. Dužnosnici izvještavaju da su privatne i državne bolnice prepune te da se pacijentima pomoć pruža izvan njih.

Rusija poslala avion sa spasiocima

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije šalje u Nepal dva aviona sa spasiocima koji će pomoći u prevazilaženju posljedica razornog zemljotresa u kome je, prema posljednjim podacima, poginulo više od 2.000 ljudi.

“Prva dva aviona krenut će danas za Nepal”, najavio je zamjenik ministra iz Ministarstva za vanredne situacije Vladimir Stepanov, prenosi Tanjug.

On je dodao da će vrijeme polaska biti saopćeno naknadno, prenosi agencija “Sputnjik”.

Stepanov je istakao da grupa u kojoj je više od 50 spasilaca posjeduje bogato iskustvo u potrazi i spašavanju u zonama gdje je bio razorni zemljotres, a u timu ima i ljekara i psihologa.

Novi zemljotres

Novi snažan potres pogodio je jutros Nepal i Indiju i zatresao je zgrade u centru New Delhija, te izazvao lavine na Himalajima.

Američki geološki institut saopćio je da se radi o potresu jačine 6,7 stepeni po Richteru, što je, ipak, blaže od subotnjeg potresa od 7,9 stepeni, koji je pogodio tu regiju u subotu i odnio više od 2.000 života – 1.953 u Nepalu, te nekoliko desetaka na sjeveru Indije i u Kini, javlja Hina.

“Još jedan potres, upravo ga osjećamo…”, rekao je indijski alpinist Arjun Vajpai u telefonskoj izjavi za Reuters iz baznog logora na Makalu, dvadeset kilometara udaljenom od Mount Everesta.

Krici i zvuk lavine

Krici i zvuk lavine mogli su se čuti preko telefona dok je Vajpai govorio, navodi Reuters.

Iz baznog logora na Everestu oglasio se rumunski alpinista Alex Gavan, koji je objavio na Twitteru da je novi potres pokrenuo tri lavine.

Jučerašnji potres je izazvao velike žtrve, te rušenje mnogih zgrada i historijskih znamenitosti, uključujući hramove koji su pod zaštitom UNESCO-a u Katmanduu.

Jedan od izvršnih direktora Googlea smrtno je stradao u ovom zemljotresu, potvrdila su njegova porodica i planinari, javlja Anadolija.

Među žrtvama i jedan od direktora Googlea

Daniel Fredinburg, jedan od osnivača Google avantura, programa koji je koncept prikaza ulica prenio na egzotična mjesta poginuo je od povreda glave zadobijenih u lavini koju je pokrenuo jučerašnji zemljotres. Tokom pohoda na Mount Everest u istoj lavini jučer je poginulo još 16 ljudi.

Nepal je jučer proglasio vandredno stanje i pozvao sve zemlje na slanje pomoći, kako bi pomogle u borbi s posljedicama subotnjeg razornog potresa.

Izvor: Agencije