Oglasi

Broj mrtvih u eksploziji u Bejrutu porastao na 154

Svaka peta osoba među 5.000 ozlijeđenih morala je biti hospitalizirana, a 120 ih je u kritičnom stanju.
WHO navodi da se zbog oštećenja bolnica sveukupni broj bolničkih kreveta u Bejrutu smanjio za 500EPA

Broj poginulih u eksploziji u bejrutskoj luci popeo se u petak na 154, javlja državna agencija NNA pozivajući se na libanonskog ministra zdravstva, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Prema riječima ministra Hamada Hasana, svaka peta osoba među 5.000 ozlijeđenih morala je biti hospitalizirana, a 120 ljudi je u kritičnom stanju.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je na prikupljanje 15 miliona dolara kako bi se pokrili medicinski troškovi Libana nakon razorne eksplozije u Bejrutu i usred teške ekonomske, te zdravstvene krize koju je izazvala pandemija novog korona virusa.

Uništeno i 17 kontejnera s medicinskom opremom

U eksploziji u Bejrutu uništeno je, između ostalog, i 17 kontejnera sa medicinskom opremom WHO-a, uključujući i zaštitnu opremu.

Pet bejrutskih bolnica na području pogođenom eksplozijom djelomično funkcioniraju ili uopće ne funkcioniraju, a prema preliminarnim izvještajima uništen je i znatan broj ambulanti za primarnu zaštitu.

WHO navodi da se zbog oštećenja bolnica sveukupni broj bolničkih kreveta u Bejrutu smanjio za 500.

Bez domova je ostalo do 300.000 ljudi, među kojima je do 100.000 djece, i njima hitno treba smještaj i hrana.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.