Broj izbjeglica iz Sirije prešao pet miliona

Očekuje se da bi se u prvom talasu u Siriju moglo vratiti 1,7 miliona izbjeglica (EPA)

Broj sirijskih izbjeglica u Turskoj, Libanonu, Jordanu, Iraku i Egiptu prešao je brojku od pet milijuna, što je prvi put od izbijanja sukoba u Siriji prije šest godina, pokazuju podaci Agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice.

Broj izbjeglica bio je gotovo konstantan tokom 2016. godine i iznosio je 4,8 milijuna, ali je početkom 2017. porastao, prenosi Reuters.

Prema posljednjim podacima UNHCR-a i Vlade Turske, registrirane su 5.008.473 izbjeglice, od kojih se 488.531 nalazi u kampovima.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, više od milijun izbjeglica došlo je u Europu, od čega blizu 850.000 preko Grčke i Egejskog mora.

Najviše zahtjeva za azil podnijeli Sirijci

Statistička agencija Europske unije Eurostat nedavno je objavila da je prošle godine najmanje 1,2 milijuna osoba podnijelo zahtjev za azil u zemljama članicama Unije.

Uglavnom je riječ o izbjeglicama i migrantima iz Sirije, Afganistana i Iraka, prenose agencije.

Od ljudi koji su u Uniju došli prošle godine trećina su državljani Sirije (334.800), dok je 183.000 državljana Afganistana i 127.000 državljana Iraka zatražilo utočište u EU-u.

Eurostat navodi i da je 60 posto zahtjeva podneseno u Njemačkoj, a slijedi Italija sa 10 posto. Broj aplikacija pao je u Švedskoj, Finskoj, Danskoj i Mađarskoj.

Krajem prošle godine u proceduri obrađivanja bilo je približno milijun zahtjeva.

Izvor: Agencije