Brodska rafinerija u ogromnim gubicima

Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu posluje u sastavu grupacije Nestro petrol, u kojoj je rafinerija motornih ulja u Modriči, te lanac benzinskih pumpi (Al Jazeera)

Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu, koja je u ruskom vlasništvu, posluje s velikim gubicima, a njena zaduženost deseterostruko premašuje vrijednost osnovnog kapitala, utvrdila je revizorska kuća Deloitte, prenosi Hina.

U revizorskom izvještaju objavljenom na internetskim stranicama banjalučke berze Deloitte je konstatirao kako je bosanskobrodska rafinerija 2012. godinu zaključila s neto gubitkom u iznosu od 51,774 miliona konvertibilnih maraka (oko 26,5 miliona eura), a njen akumulirani gubitak je bio veći od 455 miliona konvertibilnih maraka (232 miliona eura).

“Kratkoročne obaveze veće su od obrtne imovine (rafinerije) za 417.723.869 KM (više od 213 miliona eura), a neto zaduženost više je od deset puta veća od kapitala”, stoji u izvještaju.

Deloitte konstatira kako je u ovakvoj situaciji rafinerija u Bosanskom Brodu u cijelosti ovisna o matičnom ruskom investitoru Njeftegazinkoru, koji se, pak, obavezao nastaviti finansijsku podršku rafineriji tokom 2013. godine.

Dio grupacije

Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu u Bosni i Hercegovini posluje u sastavu grupacije Nestro petrol, u kojoj je i rafinerija motornih ulja u Modriči, te lanac benzinskih pumpi.

Prema dostupnim informacijama i ta grupacija u cijelosti posluje s gubitkom, pa je on samo u prvom tromjesečju ove godine iznosio nešto više od 12 miliona eura.

Rafinerije u brodu i Modriči te benzinske pumpe Vlada Republike Srpske prodala je Njeftegazinkoru 2007. godine za 121 milion eura.

Entitetska vlada se istovremeno obavezala da će iz budžeta izmiriti dugovanja dobavljačima svog naftnog sektora koja su do tada nastala, a procijenjena su na više od 100 miliona eura.

Ugovorom o kupovini rafinerije u Bosanskom Brodu ruski investitor se obvezao i na osavremenjivanje proizvodnih pogona, uključujući i zaštitu okoliša, no to je do sada ostvareno tek djelimično, a zagađenje zraka problem je koji i dalje muči šire područje, uključujući i Slavonski Brod.

Izvor: Agencije