Brodove sa izbjeglicama vraćati u Libiju

Johnson je ideju o povratku izbjeglica u Libiju iznio nakon sastanka sa Paolom Gentilonijem (EPA)

Pomorske snage EU, koje su raspoređene u Sredozemnom moru, trebalo bi da vraćaju nazad brodove sa izbjeglicama koji napuste Libiju i spriječe ih da stignu do obala Italije, izjavio je britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, javlja Reuters.

Italija se našla na udaru evropske izbjegličke krize, primivši više od 400.000 izbjeglica u protekle tri godine, među kojima su mnogi spašeni s improvizovanih brodova.

EU je 2015. godine pokrenula operaciju “Sofija” kao odgovor na izbjegličku krizu, s mandatom da raskrinka mreže krijumčara ljudi i uništi im brodove, podsjeća britanska agencija.

Johnson je, na konferenciji za novinare, koju je održao zajedno sa italijanskim kolegom Paolom Gentilonijem, rekao da je dio zadatka evropskih snaga da vraćaju brodove nazad. Povod sastanka bio je razgovor o odluci Velike Britanije da napusti Evropsku uniju.

Vraćeno 240 brodova

“Lično mislim da bi brodove trebalo vratiti što je moguće bliže obali sa koje su krenuli kako ne bi došli do Italije”, kazao je Johnson, dodavši da je “dosad spašeno 200.000 izbjeglica i vraćeno 240 brodova”.

Za sada je nejasno u kom kontekstu su vraćeni brodovi o kojima je johnson govorio, a zvaničnici operacije “Sofija” u Rimu nisu komentarisali njegovu izjavu, napominje britanska agencija.

Reuters objašnjava da je protivzakonito vraćati izbjegličke brodove nakon što oni uplove u međunarodne vode, a vlada u Libiji, koju podržavaju UN, nije pozvala evropske brodove u svoje teritorijalne vode, upozorivši da bi to potkopalo njene napore u izgradnji države.

Izvor: Agencije