Brodosplit traži stotine radnika iz inostranstva

Nemamo nikakvih predrasuda odakle dolaze radnici, poručuju iz Brodosplita (Ivo ?agalj / Pixsell)

Brodosplit je zbog povećanog opsega posla zatražio od kooperantskih tvrtaka da do kraja godine iz inozemstva angažira nekoliko stotina radnika, pretežito zavarivača, cjevara i brodomontera, izvijestili su iz splitskog brodogradilišta.

“Nemamo nikakvih predrasuda odakle dolaze radnici. Važno nam je da kod nas rade vrhunski zavarivači, brodomonteri i cjevari kako bismo ugovorene novogradnje mogli završiti kvalitetno i unutar ugovorenih rokova”, rekao je glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić, prenosi Hina.

U Brodosplitu trenutačno radi više od 2.000 radnika te još nekoliko stotina radnika iz svih krajeva svijeta u kooperantskim tvrtkama, ovisno o trenutačnim potrebama za određenim strukama, kako bi se ugovoreni poslovi odradili što kvalitetnije i u roku.

“Nekada je u brod bilo ugrađeno više od 50 posto sati rada zaposlenih u kooperantskim tvrtkama, a danas je taj postotak znatno manji, svega 15-ak posto. Međutim, kako raste proizvodnja, tako rastu i naše potrebe za dodatnim radnicima i zbog različitog intenziteta ugovorenih poslova povremeno trebamo više kvalitetnih proizvodnih radnika”, stoji u priopćenju.

Nedostaje radna snaga

U brodogradnji godinama nedostaje kvalificirane i kvalitetne radne snage. Među ostalim, za to je kriv obrazovni sustav koji ne prati potrebe gospodarstva, ocijenili su iz Brodosplita.

U Brodosplitu svakog radnika koji je otišao u inozemstvo prije 30. lipnja 2018. godine, a odluči se vratiti u Hrvatsku i zaposliti u nekom od njihovih poduzeća, uz obvezu da u Hrvatskoj ostane najmanje pet godina, daruju s bruto iznosom od 7.500 kuna (1.000 eura).

Svakoj zaposlenici u njihovim poduzećima na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme daju ugovor na neodređeno vrijeme u slučaju trudnoće i rodiljinog dopusta, navode u priopćenju.

Brojne beneficije za radnike

“Našim zaposlenicima za svako novorođeno dijete isplaćujemo bruto 5.000 kuna (675 eura), a u slučaju da oba roditelja rade kod nas – iznos se udvostručuje. Roditeljima troje i više malodobne djece dajemo poseban mjesečni doplatak od 200 kuna (27 eura) za treće i svako sljedeće dijete”, ističe se u priopćenju i dodaje da to tijekom odrastanja i podizanja djece iznosi oko 40.000 kuna (5.420 eura) po roditelju, tj. 80.000 kuna (10.840 eura) ako su oba roditelja kod njih zaposlena.

Ako dijete redovito studira, dobna se granica pomiče s 18 na 22 godine ili do kraja studija. Bolesnoj djeci zaposlenika doniraju novac za dodatne troškove liječenja, a sponzoriraju i kulturno-umjetničke i sportske klubove u kojima djeca aktivno sudjeluju.

Osim toga, svakom radniku prošle godine isplaćeno je dodatnih 7.500 kuna (1.000 eura) neto kroz božićnicu, regres, dar za dijete, stoji u priopćenju Brodosplita.

Izvor: Agencije