Brod ‘ Viking’ sa 104 migranta i dalje traži sigurnu luku

Ocean Viking, Brod
Brodu je prethodno Libija ponudila da se usidri u jednu sigurnu luku, ali je SOS Mediterranee to odbio (EPA)

Humanitarni brod Ocean Viking, na kojem se nalaze 104 migranta koje je prije sedam dana posada broda spasila u vodama Libije, i dalje pokušava da pronađe sigurno utočište za njih.

Kako je javio AP, brod francuskih humanitarnih organizacija SOS Mediterranee i Ljekari bez granica tražio je dozvolu Italije i Malte da se usidri sa migrantima u neku od luka te zemlje, ali za sada nije dobio nikakav odgovor.

Brodu je prethodno Libija ponudila da se usidri u jednu sigurnu luku, ali je SOS Mediterranee to odbio, navodeći da “nijedna luka u Libiji ne može da se smatra sigurnom u skladu sa međunarodnim zakonima”.

Politika Italije

Nova italijanska vlada dopustila je polovinom septembra ovom brodu da uplovi u luku na otoku Lampedusi te iskrca 82 migranta, mijenjajući neumoljivu politiku zatvorenih vrata prijašnje administracije.

Ona je obećala novi pristup migraciji nakon tvrdog odbijanja humanitarnih brodova što ga je uveo bivši ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini, koji vodi ekstremno desnu Ligu.

On je tvrdio da Italija već nosi previše odgovornosti za rješavanje problema afričkih migranata u Evropi. Brodovima koji krše te mjere prijetila je zapljena te kazne do milion eura.

Izvor: Agencije