Oglasi

Brod sa 62 migranta pristao na Malti nakon 11 dana na moru

Migranti će biti prevezeni u Njemačku, Francusku, Portugal i Luksemburg.
Malta u Evropskoj uniji predvodi napore da se migranti spašeni na Mediteranu raspodijele po zemljama članicamaEPA/Arhiva

Spasilački brod Alan Kurdi na kojem se nalaze 62 migranta pristao je na Maltu u subotu popodne, nakon jedanaest dana na moru, objavili su lokalni mediji.

Malteške vlasti ranije su objavile da će se šezdeset i dva migranta iskrcati na Malti, ali će biti prevezeni u Njemačku, Francusku, Portugal i Luksemburg.

"U koordinaciji s Europskom komisijom i suradnjom s Maltom, migranti na brodu Alan Kurdi koji vodi nevladina organizacija bit će raspoređeni među četirima državama Europske unije, Njemačkom, Francuskom, Portugalom i Luksemburgom", priopćila je vlada.

Na Malti ne ostaje ni jedan migrant

"Na Malti neće ostati ni jedan migrant", ističe vlada.

Alan Kurdi vodi njemačka nevladina organizacija Sea-Eye. 

Oni su migrante spasili 3. travnja pored libijske obale.

Otada su im ulazak u luke branile Italija i Malta - dvije zemlje s tvrdim stavom prema prema migrantima iz Sjeverne Afrike.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.