Brnabić predložila kandidate za ministre u novoj vladi Srbije

Nova vlada će imati 21 resor, a 11 će predvoditi žene, rekla je mandatarka Ana Brnabić (EPA)

Mandatarka za novu Vladu Srbije Ana Brnabić danas je predstavila prijedloge za ministre u budućoj Vladi Srbije, javlja agencija Anadolija.

Nakon sjednice Predsjedništva Srpske napredne stranke u Beogradu, dosadašnja premijerka Brnabić je navela da je za ministra vanjskih poslova predložen generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

Ministar unutrašnjih poslova trebalo bi da bude dosadašnji ministar odbrane Aleksandar Vulin, za ministarku trgovine, turizma i telekomunikacija predložen je dosadašnji državni sekretar tog ministarstva Tatjana Matić.

Ministar saobraćaja, građevine i infrastrukture trebalo bi da bude Tomislav Momirović, ministar finansija ostat će Siniša Mali, za ministricu privrede predložena je Anđelka Atanasković, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ostat će Branislav Nedimović.

Za ministricu zaštite životne sredine predložena je Irena Vujović, za ministricu rudarstva i energetike dosadašnja ministrica saobraćaja, građevine i infrastrukture Zorana Mihajlović. Ministrica pravde trebalo bi da bude Maja Popović, a ministrica državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović.

Za ministra odbrane predložen je dosadašnji ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Ministrica kulture i informisanja bit će prošla predsjednica Skupštine Maja Gojković.

Za ministricu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja predložena je članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević, ministar zdravlja ostaje Zlatibor Lončar, kao i ministar sporta i omladine Vanja Udovičić.

Za Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja čeka se potvrda Socijalističke partije Srbije, dok će Ministarstvo za eurointegracije ostati Jadranki Joksimović.

Nova tri ministarstva, odnosno Ministarstvo za brigu o selu vodit će Milan Krkobabić, ministrica za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog bi trebalo da bude doskorašnja narodna zastupnica opozicione Demokratske stranke Gordana Čomić, a za ministra za brigu o porodici i demografiji predložen je Ratko Dmitrović iz Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandra Šapića.

‘Vlada će imati novu energiju’

Kako je pojasnila mandatarka Ana Brnabić, nova vlada će imati 21 resor, te od ukupnog broja članova vlade što će biti 23 ili 24, 11 čine žene.

Prema njenim riječima, 11 ili 12 ministara će biti novih, a od toga šest do sada nije imalo nikakve veze ni sa prethodnom Vladom, Srpskom naprednom strankom ili Socijalističkom partijom Srbije.

“Vlada će imati novu energiju, više nego spremna da se suoči sa svim izazovima 2021. godine. Ja lično i svi članovi jedva čekamo da uđemo u Skupštinu Srbije, da predstavimo građanima plan i program za rad vlade i da počnemo da radimo”, rekla je ona.

Prema najavama, ekspoze nove vlade Brnabić će u Skupštini predstaviti u srijedu, 28. oktobra.

Predsjednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić rekao je da su na sjednici Predsjedništva SNS-a tražili da ekonomija mora da napreduje većom brzinom te da se razumije da nova vlada mora da čuva nezavisnost i samostalnost Srbije, ali da mora da bude naglašen i europski put zemlje.

On je kazao i da prijedlozi nisu usvojeni na sjednici Predsjedništva SNS-a jednoglasno, već većinom te je budućoj Vladi Srbije poželio mnogo uspjeha.

“Ja ću hvaliti i braniti, ali i kritikovati kada smatram da to zaslužuju. Vladi želim da se bori, da rade i da pokažu energiju. Pedeset posto su novi ministri, a 50 odsto žene”, rekao je.

Izvor: Agencije