Brnabić potvrdila: Srbija za vikend 60 sati u karantinu

Mnogima je bilo neobjašnjivo zbog čega premijerka ima tako nepristojan i grub, zapravo skroz vučićevski govor kada se spomene tema srebreničkog genocida, piše autorica (EPA)

Građani Srbije provest će ovog vikenda 60 sati u karantinu, potvrdila je u srijedu navečer premijerka Ana Brnabić, objašnjavajući nove restriktivne mjere za suzbijanje korona virusa, koje počinju u petak u 17:00 sati, a završavaju u ponedjeljak u 5:00 sati ujutro.

Brnabić je za beogradske medije izjavila da se Srbija uvođenjem policijskog sata tokom vikenda pokušava izvući iz pete sedmice borbe protiv virusa, nakon što se pokazalo da su vikendi problem, jer se ljudi druže i zanemaruju mjere socijalnog distanciranja.

“Sada je kraj pete nedelje, zdravstveni sistem je na nogama”, rekla je ona i najavila da će još nekoliko bolnica u Srbiji biti pretvoreno u takozvane covid bolnice.

Kazala je da stručnjaci preporučuju prekidanje socijalnih kontakata kako bi se onemogućio prenos virusa, ali se nastoji izbjeći 24-satni karantin, a ograničenje za vikend je “korak između”.

Moguće izoliranje gradova

Brnabić je kao mogućnost najavila izoliranje gradova koji su žarišta epidemije, poput Beograda, Niša, Novog Pazara, Valjeva i Ćuprije, te preporuku o mogućem zatvaranju velikih preduzeća na sedam ili 14 dana.

Po njenoj procjeni, Srbija se približava “početku kraja” epidemije, ali je to moguće samo uz “željeznu disciplinu” i neke dodatne restriktivne mjere, kako bi peta i šesta sedmica bili vrhunac, a epidemije počela opadati.

U Srbiji je u zadnjih 24 sata zabilježeno 219 novih slučajeva zaraženih korona virusom.

Ukupno je 2.666 zaraženih, a u bolnicama je na liječenju 1.726 osoba, od kojih 112 na respiratorima.

Od početka epidemije, 6. matra, preminulo je ukupno 65 oboljelih od bolesti Covid-19. 

Izvor: Agencije